Hvem kender prisen på et lån i banken?

Bankerne er gode til at sløre prisen på et lån. Men nu er de under politisk pres, og løsningen ligger lige for.

Læs mere
Fold sammen
Nyhedsanalyse

Hvad koster det at låne 50.000 kr. i banken?

Tjah! Det er det, man kalder et godt spørgsmål.

Forbrugerne har svært ved at få svar på det simple spørgsmål, og der er ikke megen hjælp at hente på bankernes prisportal på internettet. Portalen er svært gennemskuelig og, viser det sig nu, fyldt med fejl.

Det at gå i banken for at bede om et lån har fortsat et skær af at komme med hatten i hånden som i Korsbæk Bank i Matador. Kunden er som udgangspunkt i defensiven, fordi banken sidder med hele magten - altså muligheden for at sig »nej«.

Men i øjeblikket er bankerne under pres og i defensiven. Økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen (K) lod sig ikke distrahere af charmeoffensiven, som bankerne gennemførte i forbindelse med årsmødet i begyndelsen af december.

Her relancerede de deres hjemmeside med renter og gebyrer, men det stillede ikke ministeren tilfreds.

Med god grund kan man sige nu, hvor det har vist sig, at bankernes prisportal er smækfyldt med fejl.

Fejl eller ej. Det er fortsat ikke muligt at foretage en simpel sammenligning af prisen på et lån på 50.000 kr. på pengeinstitutternespriser.dk, og det er årsagen til, at Bendt Bendtsen har nedsat en arbejdsgruppe, der skal undersøge muligheden for at give forbrugerne mulighed for at sammenligne bankernes priser.

Arbejdsgruppen har afleveret en midtvejsrapport, hvor det mest interessante er arbejdsgruppens undersøgelse af Forsikringsluppen.dk, hvor forbrugerne har mulighed for at sammenligne priser på almindelige forsikringer.

Forsikringsselskabernes prisportal fungerer ved, at forbrugerne indtaster en stribe oplysninger, som ligger til grund for prisen på en forsikring.

Portalen har ifølge midtvejsrapporten fra arbejdsgruppen kostet ikke mindre end 100 mio. kr., og hjemmesiden må dermed være en af Danmarts dyreste hjemmesider!

På bankområdet findes der i dag det private initiativ mybanker.dk, men prissammenligningerne på den hjemmeside lider under, at bankerne ikke oplyser den præcise rente for et lån.

Mange banker oplyser i stedet den billigste og dyreste rente. Det gælder således Jyske Bank, der oplyser at prisen for et lån er mellem 5,09 pct. og 15,87 pct. Det er uklart, hvem der kan nøjes med at betale 5,09 pct. eller hvem der må betale hele 15.87 pct. for et lån. Bankens rentesatser kan derfor ikke sammenlignes med andre banker.

Bankerne argumenterer med, at prisen ikke er det vigtigste, og at der er tale om en forhandlingssituation. Samtidig er prisen afhængig af, om kunden har købt andre produkter i banken. Det kan være en pensionsopsparing eller realkreditlån.

Netop forhandlingssituationen er nok vanskelig for mange, fordi de som nævnt er i defensiven, og bankens sælger hele tiden sidder med muligheden for at give et afslag på lånet.

Der findes en ganske simpel måde at omgå Jyske Bank og andre bankers sløring af priserne på, det kan løses ganske simpelt:

Bendt Bendtsen kan blot kræve, at bankerne skal oplyse den rentesats, som 90 procent af privatkunderne betaler. Det vil være dækkende for den enkelte banks prisniveau.