Hvem har æren for det amerikanske opsving?

Berlingskes mand i Washington må konstatere, at der er rigeligt med amerikanske toppolitikere, der ønsker at tage æren for den amerikanske optur.

Republikaneren og flertalslederen i Repræsentanternes Hus, John Boehner ved siden af demokraten Harry Reid og den republikanske flertalsleder i Senatet, Mitch McConnell Fold sammen
Læs mere
Foto: Drew Angerer

Washington: Det kan godt være, at mange skreg af grin, da den nye republikanske flertalsleder i Senatet, Mitch McConnell, ved sin tiltrædelse forleden gav udtryk for, at det begyndende amerikanske opsving skyldes, at republikanerne nu har flertal i begge Kongressens kamre.

For i den republikanske historieopfattelse kan den økonomiske fremgang selvfølgelig ikke tilskrives præsident Barack Obama. Det er folks og virksomhedernes forventninger til, hvad der nu kan udrettes med republikansk flertal, der har fået nøgletallene til at rette sig og ikke mindst få væksten tilbage igen. Siger altså Mitch McConnell.

Ikke en eneste ros til præsident Barack Obama. Ikke en eneste reflektion over vælgernes hårde dom over politikerne ved valget i november, hvor republikanerne ganske vist fik en stor sejr, men hvor befolkningens dom var benhård. Republikanernes og demokraternes manglende samarbejde har betydet, at opsvinget ikke når ud til alle amerikanere. Og de politiske visioner har været få og er blevet saboteret, hvis politikerne overhovedet fik nogen.

Det ser rigtigt flot ud med den amerikanske økonomi, uanset hvem der har ansvaret. Arbejdsløsheden er faldende, væksten stiger med rekordfart, der er skabt næsten tre millioner flere job på de seneste 12 måneder – alene i december 252.000 – og eksporten er stigende, og importen er mindre. Og ja, olieprisen er faldet drastisk de seneste måneder.

Så det er da også en tilfreds præsident, der i disse dage rejser rundt i landet med budskabet om, at den økonomiske genrejsning er lykkedes. Det er nu på tide at se optimistisk på fremtiden og planlægge en solid amerikansk økonomi. Gerne med en række reformer, som den republikansk ledede kongres skal være med til at gennemføre. For ellers bliver de ikke til noget. Det er hovedbudskabet for Obamas rundrejse lige i øjeblikket. For sandheden er også, at amerikanerne ikke mærker noget til opsvinget, hvilket skyldes en række paradokser i den amerikanske økonomi.

Det kan godt være, at McConnell har ret i én ting. At befolkningen faktisk venter noget af den nye kongres. Nemlig handling.

Et budget der rækker længere frem i tiden end blot nogle få måneder. En skattereform og en reform af de offentlige ydelser, som har skævvredet økonomien i alt for mange år. Og så forventer de faktisk også, at væksten, og det faktum, at det går bedre med den amerikanske økonomi, afspejler sig i den løn, de får for deres arbejde. Og det gør den ikke.

Det giver en stagnation i forbruget. Så der er i den amerikanske middeklasse ikke grund til jubel. For priserne stiger, mens lønningerne knap nok følger med inflationen. Så vækst. Ja, men ikke der hvor det kunne gavne økonomien endnu mere – hos forbrugerne. Og det bekymrer så igen en række økonomer og McConnells republikanske kollega, flertalslederen i Repræsentanternes Hus, John Boehner.

Han er forsigtig med at udråbe opsvinget til at være en republikansk sejr. Han noterer sig, at økonomien går godt, men at få mærker noget til det. For Boehner er interesseret i at få det republikanske parti bragt i en »folkelig« position ved næste valg om to år, hvor der både er valg til dele af Kongressen, men også til præsidentposten. To år til at arbejde for at modbevise at republikanerne er de riges parti, men at man også bekymrer sig om den lille mand, der dagligt kæmper med en løn, der bliver mindre og mindre værd for hver dag, der går.

»Der er alt for mange middelklassefamilier, der kæmper med at begrænse gabet mellem stigende udgifter og en løn, der ikke kan følge med«, sagde Boehner. Så klog var McConnell ikke. Han omfavnede bedringen i økonomien som en republikansk sejr.

Amerikanske medier spørger lystigt de økonomiske tænketanke om, hvem der har gjort mest for den økonomiske fremgang – Obama og dermed Demokraterne? Eller Republikanerne?

Sidstnævnte peger på, at nogle af grundene til den økonomiske genrejsning er en fastholdelse af skattesænkningerne under præsident George Bush og budgetnedskæringerne. Men for vælgerne er det en teoretisk diskussion. Det, det drejer sig om nu, er at få Demokraterne og Republikanerne til at samarbejde og dermed få fastholdt den spirende vækst. Det er det, alle håber på sker. Og noget tyder på, at det måske bliver en realitet.

Republikanerne har i hvert fald meget at vinde ved at gennemføre en række reformer de seneste to år. Men spørgsmålet er, om det sker i et samarbejde med Demokraterne. Hvis ikke strander de gode intentioner på præsidentens bord.