Hvad laver EUs konkurrencekommissær?

Konkurrencekommissærens fornemste opgave er at sikre, at EUs politik på området overholdes.

Margrethe Vestager bliver ifølge Berlingskes oplysninger EUs nye konkurrencekommissær. Hun overtager posten efter den spanske politiker Joaquín Almunia (billedet), der har været konkurrencekommissær siden 2009. Fold sammen
Læs mere
Foto: JULIEN WARNAND
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Margrethe Vestager bliver ifølge Berlingskes oplysninger EUs nye konkurrencekommissær. Hun overtager posten efter den spanske politiker Joaquín Almunia, der har været konkurrencekommissær siden 2009.

EU har en fælles konkurrencepolitik, der skal sikre, »at konkurrencen inden for fællesmarkedet ikke fordrejes«, fremgår det af EU-Kommissionens regelsæt. Konkurrencepolitikken handler om at indføre regler, der sikrer, at virksomheder i de 28 EU-lande konkurrerer med hinanden på rimelige vilkår.

Konkurrencekommissærens fornemste opgave er at sikre, at EUs politik på området overholdes.

De vigtigste regler er, at virksomheder ikke må aftale priser eller dele markederne mellem sig, og at virksomheder ikke må fusionere, hvis de på den måde kan kontrollere markedet.

EU har desuden også fælles statsstøtteregler om, at der ikke må dannes karteller eller gives konkurrenceforvridende statsstøtte - for eksempel ved at medlemslande går ind og støtter deres egne virksomheder, så de får en konkurrencefordel. EU-Kommissionen må kun tillade støtten, hvis den er i almen interesse.

Konkurrencekommissæren har mere vide beføjelser i forhold til at træffe sine egne beslutninger på vegne af EU-Kommissionen end de øvrige kommissærer.

Blandt andet kan kommissæren underkende og godkende fusioner af virksomheder samt underkende og godkende statsstøtte til virksomheder.

Derudover kan kommissæren give bøder for karteldannelser og bøder, hvis virksomheder misbruger en dominerende stilling på et bestemt marked - altså hvis en større aktør forsøger at tvinge konkurrenter ud af markedet.

Konkurrencekommissærposten har blandt andet tidligere været besat af den forhenværende italienske premierminister Mario Monti.

BNB