Hvad har Spies Rejser og Donald Trump til fælles?

Milliardæren Donald Trump flyver rundt i sit eget fly, der er et gammel et fra Sterling Airways. Det er dog er ombygget siden dengang, det fragtede danske turister til feriedestinationer.

Den amerikanske rigmand Donald Trump bruger alle midler i kampen om at blive Republikanernes præsidentkanditat. Han har eget jetfly med sit navn påmålet, så han hurtigt og behageligt kan komme rundt i hele landet, mens konkurrenterne må tage de normale rutefly. Foto: Matthew Busch/AFP Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Verden kan være uretfærdig for de politiske kandidater i USA, især når de stiller op mod en finansmand og en mangemilliardær som Donald Trump, der flyver USA tyndt i sit eget fly af typen Boeing 757-200. Derfor når han også ud til vælgerne hurtigere end nogen af sine modstandere.

Enhver anden politiker ville politisk være helt død, hvis man optrådte i medierne, som Donald Trump gør det – storpralende med sin rigdom. På YouTube er der masser af videoer af flyet, hvor en »værtinde« viser rundt i Trumps fly med lækre soveværelser, brusebad, bar, kontor og dagligstue.

Og mens en række andre amerikanske politikere som Wisconsins guvernør, Scott Walker, gør en dyd ud af, at han altid flyver økonomiklasse og poster billeder af sig selv sammenkrympet i et flysæde ud på Instagram, så slår Trump ud med hånden med et glas champagne i sit eget personlige fly, som han købte af Microsoft-milliardæren Paul Allen, som havde købt det fra Sterling Airways i 1993, da selskabet gik konkurs.

Det er selvfølgelig ombygget mange gange, siden Tjæreborg og Spies Rejser fragtede folk til og fra Mallorca eller Thailand i flyet. Og som en af Berlingskes læsere Christian Funch skriver i en mail, da han gør mig opmærksom på sammenhængen, så er det skægt at tænke på, at der tidligere sad 220 gæster, der var på vej til Thailand dér, hvor Trump i dag har sin himmelseng.

Og alt ved Trump er bare rigt, og det pudsige er, at vælgerne elsker det. Amerikanerne kan godt lide en outsider, der praler med sin rigdom og gør grin med de etablerede politikere, der gør alt, hvad de kan for at vise, at de er en del af folket. Trump har ingen problemer med sine mange penge. Han har allerede med sit fly besøgt flere stater end nogen af de andre politikere.

Og koster det ham så noget? Selvfølgelig gør det det. En Boeing 757 koster 70.000 kroner at holde flyvende i timen, men eftersom Trumps fly nu er indrulleret i en valgkampagne, så er der rene linjer og skattefradrag, så omkostningerne holdes nede. Og på et tidspunkt når vi når lidt senere frem i valgkampen, så er der andre, der også begynder at flyve med privatfly for at komme hurtigere rundt – betalt af de store donorer, der poster penge ind i valgkampen.

Men ingen af dem vil flyve i et fly med vandhaner af 24 karat guld. Eller med deres mærke syet ind i alle puder. Eller med gæsteværelser med senge og biograf, der slår alt andet, og en spisestue, hvor meget også er holdt i rent guld. Og mens Floridas tidligere guvernør, Jeb Bush, forleden sad i et almindeligt fly ved siden af en anden republikansk kandidat Marco Rubio på vej til et møde i Nashville i American Riffle Association, så var Trump på vej til det samme møde i sit jetfly nydende et glas champagne og med benene oppe på bordet i sit private arbejdsværelse om bord på flyet, hvor en del også er holdt i 24 karats guld.

71 kampagnerelaterede ture er det blevet til fra april til og med august, langt flere end andre kandidater, og hans helikoptere vækker også stor opsigt til morskab for en lang række børn, der får en tur i dem.

Men for en enestående forretningsmand som Trump har det vist sig at være en fordel af prale med sin rigdom af én eneste grund. Og det er, at han samtidig signalerer, at han netop på grund af sin umådelige rigdom har alle muligheder for at være en rigtig uafhængig kandidat, hvilket ingen af de andre kan prale med, fordi de er afhængige af de millioner, der ruller ind i kampagnebidrag enten direkte eller gennem de såkaldte Super Pacs.

Anslået koster et præsidentembede en mia. dollar. Det var det, den sidst kostede Barack Obama, som var ude i en svær kamp mod republikanernes kandidat, Mitt Romney, som selv er rig, men ikke så rig, at han kunne klare sig uden betydelige midler.

Det kan Trump, og for ham er det intet problem at bekoste de 70.000 kroner i timen, det koster at have sit gyldne palads flyvende næsten uafbrudt.

»Det er dejligt at have sit eget fly. Man kan slappe helt af og få masser af ting fra hånden. Man behøver heller ikke at stå i kø sammen med de andre i lufthavnen«, siger Trump.

Og folk elsker ham for det, fordi han netop er den, han er.

Og hvis man skulle være i tvivl om, hvorvidt det er Trump, der kommer, så er ingen i tvivl, når de ser flyet. Der står Trump malet henover det med store bogstaver, og lige om lidt får flyet også tilføjet hans reklameslogan. »Make America Great Again«.