-
Skilsmisse. Sygdom. Dødsfald. Misbrug. Når privatlivet ikke fungerer, kan det være svært at være til stede på jobbet. Og især når du selv er leder, og ikke kan gå til din chef, kan det være svært at håndtere. Lederweb har samlet fem gode råd til, hvordan du forbliver professionel som leder, når det ramler på hjemmefronten. Her fortæller Helle Rosdalh Lund, leder af Center for Balance mellem Arbejdsliv og Privatliv, hvordan du kommer igennem den private krise uden, at du risikerer at krænge privatlivet ud overfor medarbejderne.
1 / 6
-
1. Vær ærlig Sæt dine nærmeste kollegaer ind i situationen. I et lederteam kan opgaverne omfordeles i den svære periode, eller du kan arbejde på andre tidspunkter. Husk også at fortælle, hvad du har behov for i situationen. Du skal også byde ind med forslag til, hvordan det kan fungere, således at du så vidt muligt stadig kan løfte dit lederansvar og dine arbejdsopgaver. Næste skridt er at informere dine medarbejdere om din overordnede situation og hvordan I i ledelsen har besluttet at takle det, mens det står på. Medarbejderne skal vide, hvordan de skal forholde sig til situationen.
2 / 6
-
2. Lav en liste Når der opstår situationer på arbejdet, som gør dig ked af det eller uligevægtig, så skriv dem ned sammen med de tanker og følelser, du fik i forbindelse med situationen. Det gør situationen mindre overrumplende og nemmere at håndtere, næste gang den opstår. Det kan ogå hjælpe at tale med en person som hverken er direkte involveret i dig eller dit arbejde.
3 / 6
-
3. Skriv tankerne ned. Du kan ikke styre dine tanker, men du kan anerkende, at de er der, ved at skrive dem ned både på arbejde og i fritiden. Det kan hjælpe dig med at få styr på tankerne, så du lægger dem væk, når du lægger papiret fra dig.
4 / 6
-
4.Handlingsplan Du skal have et mål at gå efter. Lav derfor en handlingsplan, f.eks. for den næste uge eller de næste 14 dage, både for dig som person og din jobsituation. Planen vil også hjælpe med at se de fremskridt, du gør. Og det er vigtigt, at du kan mærke både store og små fremskridt.
5 / 6
-
5. Tal med nogen Men det bedste er ofte at tale med nogen. Derfor, find en person som kan være følelsesmæssig tovholder for din situation. Gerne en person som hverken er ven eller familie. Husk desuden at undersøge om din arbejdsplads, kan tilbyde dig professionel rådgivning.
6 / 6