Hvad er en "blog"?

"Blog" var det mest søgte ord i 2004 på den amerikanske online-ordbog Merriam-Webster. Nu kommer ordet med i papirudgaven af ordbogen.

Læs mere
Fold sammen
Blog er en forkortelse af web-log, som er en netdagbog der offentliggøres direkte på Internettet, efterhånden som man skriver i den. Indholdet i en blog er personligt, men de mest populære blogs i dag er dem, der kommentereremner uden for privatsfæren. En person, der skriver en blog eller web-log, kaldes for en blogger.

Der har været bloggere på nettet i mange år, men de kom for alvor i søgelyset i forbindelse med de årets to store slagnumre for nyhedstjenester både online og offline: Irak-krigen og præsidentvalget.

Årets mest berømte blogger er Bagdad-bloggeren, der skrev under dæk navnet Salam Pax fra den irakiske hovedstad, og fænglsede en hel verden dels via nettet, dels via citater på de store TV-stationer.

For første gang blev Internettet brugt aktiv i en præsidentkampagne, og alle kandidaterne havde blogs på deres hjemmesider, ligesom amerikanske medier lod politiske skribenter lave løbende kommentarer i blog-form på deres hjemmesider.

Det amerikanske præsidentvalg har også sat andre spor i Merriam-Websters Top10 over mest brugte søgeord i ordbogen, med ordene incumbent og electoral på anden og tredjepladsen.