Hutigere aktivering og mere jobtræning til de ledige

Positivt: Hurtigere aktivering af de ledige er kun en fordel, men det skal følges af lokal frihed, mener formand for Arbejdsmarkedsrådet. Regeringen fremlægger sit oplæg om flere i arbejde i morgen.

Læs mere
Fold sammen
Det passer helt fint med planerne i Arbejdsmarkedsrådet i Storkøbenhavn, hvis regeringen går ind for hurtigere aktivering og mere jobtræning som vejen til en rigtig plads på arbejdsmarkedet.

Men det skal følges af en økonomisk frihed for de regionale arbejdsmarkedsråd, til at bestemme, hvordan og hvornår de ledige skal aktiveres, siger formanden for Arbejdsmarkedsrådet i Storkøbenhavn, Peter Kay Mortensen.

»Vi er meget interesserede i at få folk hurtigere i aktivering - f.eks. efter fem måneder - og også gerne så meget som muligt i jobtræning. Men spørgsmålet er bare, om vore ledige matcher virksomhederne. Hos os har den store effekt været en kombination mellem jobtræning og en form for kompetenceudvikling af en-to måneders varighed,« siger Peter Kay Mortensen og henviser til de mange såkaldte strukturledige, som er blevet ledige på grund af lukninger og nedskæringer på store industrivirksomheder som Carlsberg og B&W i København.

Opblødning på vej

I morgen kommer regeringens oplæg »Flere i arbejde«, som er politikernes bud på, hvordan man skaber tusindvis af nye arbejdspladser de kommende år.

Ifølge Morgenavisen Jyllandsposten i går vil oplægget indeholde krav om hurtigere aktivering, mere jobtræning og en opblødning af den såkaldte 75 procentsregel.

I dag skal de ledige være i aktivering i mindst 75 procent af arbejdstiden i de tre år, man kan være i aktivperioden. Den træder i kraft efter et års ledighed, men det betyder i praksis, at kun meget få ledige bliver aktiveret de første 12 måneder. Da det er umuligt at skaffe et tilstrækkeligt antal private jobtræningspladser, foregår en stor del af aktiveringen i dag på skolebænken.

»Det er positivt, hvis vi som minimum får den samme økonomi som i 2001 og 2002 og frie rammer til at bruge pengene. Der skal ikke være bindinger om, at de først må bruges efter 12 måneders ledighed. Hvis man vil bløde op på 75 procentsreglen, er der også en reel mulighed for at ændre på økonomistyringen, så den bliver decentral,«, mener Peter Kay Mortensen.