Husmænd: Boykot foderstoffirma

Formanden for Dansk Familielandbrug, Peder Thomsen, opfordrer i en opsigtsvækkende erklæring de danske husmænd til at boykotte foderstofgiganten KFK, Korn og Foderstof Kompagniet.

Årsagen er, at KFK har opkøbt svineproduktionsselskabet Dansk Primær Landbrug A/S (DPL). Derved kommer landets største privatejede foderstoffirma for tæt på primærproducenternes domæne, mener Peder Thomsen.

- Man skal ikke kunne sidde som aktionær under sydens sol og tjene penge på svineproduktion i Danmark. Jeg vil opfordre mine medlemmer til, at de tænker sig om mere end én gang, før de handler med KFK. Jeg kan ikke se, hvorfor vi skulle handle netop hos KFK, når de driver forretning på en måde, der går os imod, siger Peder Thomsen til bladet Effektivt Landbrug.

Han ser ingen grund til at handle med foderstoffirmaet, når det via DPL er en konkurrent til de mindre landmænd og den type landbrug, husmændene ønsker herhjemme.

Peder Thomsen understreger, at sagen handler om principper og ikke om firmanavne.

Han frygter amerikanske tilstande, hvis aktieselskabsformen vinder indpas i det danske landbrug.

KFK's overtagelse af svineproduktionsselskabet er "noget nær et skrækscenarium" for de små landmænd, mener formanden.

- Disse selskaber indskrænker landmandens dispositionsret over produktionen. I praksis vil han blot blive ansat som lønarbejder, men er alligevel bundet til bedriften, konstaterer Peder Thomsen.

Hvis husmændene beslutter at boykotte Korn og Foderstof Kompagniet, vil det føje spot til skade, for KFK har netop præsenteret et elendigt årsregnskab. Trods en omsætning på over 10 milliarder kroner sidste år måtte koncernen indkassere et underskud på 99 millioner kroner før skat.

Ritzau