Husker du: Det skete i Businessåret 2015

Velkommen til gensyn med et år, hvor et sugerør i skatteborgernes fælleskasse blev en føljeton, hvor græsk gæld, krise i Rusland og valutauro i Kina var et vilkår for erhvervslivet, men også et år, hvor iværksætteriet blomstrede.

Berlingske Business Magasins redaktion har bladret i det snart svundne 2015s erhvervsårbog. Læs med her og få et overblik over året, der gik. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skattesagen

Skat har været i hård modvind i 2015. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner.

Det danske skattevæsen mangler 6,2 mia. skattekroner. Det enorme beløb er angiveligt røget direkte fra den danske statskasse ned i bedrageres lommer som et resultat af manglende kontrol med refusion af udbytteskat. Ved redaktionens deadline havde Bagmandspolitiet beslaglagt 1,7 mia. kr. på udenlandske bankkonti i sagen om svindel med udbytteskatten. En 45-årig britisk finansmand og velhaver var mistænkt for at have stjålet pengene gennem forfalskede ansøgninger om tilbagebetaling af udbytteskat.

Men ikke nok med det. Skats renommé er voldsomt ramponeret efter de senere års mange skandalesager. Tillid er ubetalelig. Det kan ikke købes, kun fortjenes.

VW-skandalen

Volkswagen narrede alt og alle, da de snød med tallene. Fold sammen
Læs mere

Verdensfirmaet Volkswagen narrede alt og alle, da det snød med forureningstal for koncernens biler. Til gengæld måtte VW se overskuddet forsvinde i den giftige udstødningsrøg, da sandhedens time indtraf. I en kommentar til regnskabet skrev koncernchef Matthias Müller:

»Vi vil gøre alt, hvad der står i vores magt for at genvinde den tillid, vi har mistet.«

VW-skandalen kører helt sikkert videre i 2016. Der spekuleres allerede i en film­thriller. Titlerne er klar til den tyske version: Dieselgate, Der VW-Skandal, Das VW-Komplott og Die VW-Story. Disse titler er alle ifølge avisen Wolfsburger Allgemeine købt, beskyttet og klar til premiere.

Kronedrama

Presset mod kronen blev ved og ved. Fold sammen
Læs mere

En fredelig torsdag morgen i januar meddelte den schweiziske nationalbank som et lyn fra en klar himmel, at nu ville den ikke længere forsvare loftet over ens værdi i forhold til euro. Det ændrede også dagen dramatisk i Nationalbanken i Danmark. Valutamarkedet kom nu også i tvivl om kronens binding til euroen. Presset mod kronen blev ved og ved. Fire gange sænkede Nationalbanken renten for at modstå presset og sikre kronens fortsatte binding til euroen. Nationalbankens samlede salg af kroner i januar og februar beløb sig til svimlende 275 mia. kr. Målt i størrelse er det uden sidestykke, og salget af statsobligationer blev indstillet. I april stilnede presset af. Nationalbankdirektør Lars Rohde viste sig som en koldblodig kronevogter.

Stærke madammer

Nyvalgte LO-formand Lizette Risgaard i LO viste sig at være en resolut kvinde. Fold sammen
Læs mere
Foto: ERIK REFNER.

Det er en sørgelig affære, at ligelønnen først ser ud til at ramme kongeriget Danmark om 111 år, som Berlingske Business regnede sig frem til, da efteråret begyndte at ruske. I fagforeningsdanmark gik hele 117 år, inden LO fik en kvinde i spidsen. Nyvalgte Lizette Ris­gaard viste sig at være en resolut kvinde. Dagen efter afskedsreceptionen for den tidligere formand, Harald Børsting, smed hun fire af hans nøglepersoner på porten. Vel ud fra et ræsonnement om, at det gælder om at have medspillere og ikke modspillere omkring sig. LOs nye førstekvindes nok største sejr høstede hun i sværdslaget med Ryanair. For første gang var det også en kvinde, der blev kåret som årets CFO. Vestas Marika Fredriksson har været den sikre finansielle hånd på holdet, der har gelejdet den kriseramte vindmøllevirksomhed gennem en turnaround. Danmarks største teleselskab TDC og stormagasinet Illum fik også kvindelige topchefer – henholdsvis Pernille Erenbjerg og Jeanette Aaen

Luftkrigen

Luftkrigen rasede på mange platforme i 2015. Fold sammen
Læs mere

Ryanairs indtog i Københavns Lufthavn førte til demonstrationer og heftig debat, fordi selskabet nægtede at tegne dansk overenskomst for den del af selskabets personale, der flyver fra Kastrup. Ryanair tabte sagen, men »luftkrigen«, som den blev døbt, rasede på mange platforme – inkl. Twitter. Ryanair var ikke sen til at drille overborgmester Frank Jensen (S), efter at han forbød de ansatte i Københavns Kommune at flyve med selskabet på kommunens regning. Ryan­air svarede prompte igen med et Twitter-billede, der sammenlignede Frank Jensen med Marie Antoinette, der var dronning af Frankrig fra 1774-92. Hun tilskrives ordene om, at hvis de fattige ikke har råd til brød, »så lad dem spise kage«.

Fusionsfuser

Danish Crown opgiver fusion. Fold sammen
Læs mere

Efter syv måneders sagsbehandling måtte andelsslagteriet Danish Crowns bestyrelse konstatere, at det ikke var muligt at få godkendt fusionen med Tican hos de danske konkurrencemyndigheder. I stedet er Tican nu blevet solgt til Danish Crowns tyske rival, slagteriet Tönnies.

Virksomhedshandler

Motions-app´en Endomondo blev i foråret solgt til den amerikanske sportsproducent Under Armour. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

I de seneste årtier har kapitalfonde stået bag nogle af de mest givtige virksomhedshandler. Den form for succes har det med at tiltrække flere og flere aktører, der gerne vil drikke af det gyldne trug. I forsommeren solgte søskendeparret Hans og Nina Rye aktiemajoriteten af Masai Clothing Company til den engelske kapitalfond Silverfleet Capital. Henrik Rossing solgte størstedelen af sit livsværk, Fitness World, til den norske kapitalfond FSN Capital for over to milliarder kroner. I Odense solgte Esben Øster­gaard, Kasper Støy og Kristian Kassow deres virksomhed Universal Robots, og motions-app’en Endomondo blev i foråret solgt den amerikanske sportstøjsproducent Under Armour for 575 mio.kr. Og i november afgav legetøjsfamilien Gjørup kontrollen med livsværket og solgte 75 procent af Top-Toy og BR-kæden til den svenske kapitalfond EQT, der betalte rundt regnet 1,7 mia. kr. Lego-pengetanken Kirkbi købte eksempelvis majoriteten af Martin Møller Nielsens flyleasingselskab, Nordic Aviation Capital, for 3,3 milliarder kroner.

Verdens bedste chef

Direktør for Novo Nordisk Lars Rebien Sørensen Fold sammen
Læs mere

Harvard Business Review kårede administrerende direktør Lars Rebien Sørensen fra Novo Nordisk til den bedste virksomhedsleder i verden. Novos fokus på social ansvarlighed sikrede ham titlen.

100 milliardærer

Ejeren af Lego, Kjeld Kirk Kristiansen. Fold sammen
Læs mere

Helt præcist 122,7 mia. kr. er Lego værd for Kjeld Kirk Kristiansen og hans tre børn, Thomas, Sofie og Agnete. Talmæssigt udgør Lego-familiens formue en fjerdedel af de 100 rigestes formue i 2015 i dette magasins opgørelse over landets 100 rigeste. Men selv milliardærer kan blive ramt af nedture og derfor røg et af landets erhvervskoryfæer helt ud af listen. Med en familieejet andel på kun godt 10 procent af virksomheden er Grundfos-nestoren Niels Due Jensen og hans familie ikke længere at finde blandt landets 100 rigeste familier.

Når gaver bliver bestikkelse

Atea blev i 2015 viklet godt ind i en bestikkelssag. Fold sammen
Læs mere

I juli kom det frem, at sanseophold, luksusrejser og sponsorat til en travbane ifølge politiets sigtelser er blevet brugt til at bestikke offentlige ansatte hos Region Sjælland, Rigspolitiet og i Kriminalforsorgen. Til gengæld skulle de to IT-firmaer, Atea og 3A-IT have fået lukrative aftaler om levering af IT-udstyr. Sagen er endnu ikke afsluttet.

Ophavsretkongens fald

Advokatfirmaet Johan Schlüter. Fold sammen
Læs mere

I mere end 30 år har Johan Schlüter været kongen af dansk ophavsret, men efter afsløring af omfattende svindel med de danske ophavsretsmidler, som hans firma administrerede, vaklede det hæderkronede advokatfirma. Anklagen lød på svindel med op mod 100 mio. kr. og førte til politianmeldelser. Renomméet stod på spil. Det gjorde biksen også. I oktober blev det skandaleramte Johan Schlüter Advokatfirma erklæret konkurs.

Ung iværksættersucces

Peter Holten Mühlmann, stifter og ejer af Trustpilot. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

32-årige Peter Mühlmanns erhvervseventyr er en af de historier, vi slubrer i os: Driftig og klædeligt underspillet ung mand, der for otte år siden etablerede Trustpilot, som i dag er Europas største webplatform for brugeranmeldelser af virksomheder og serviceydelser. I maj i årfik Trustpilot med ét slag tidoblet sin egenkapital. En gruppe venture­fonde investerede over en halv milliard kroner i den danske internetvirksomhed. »Det er mange penge. Men bare fordi du får den her sum penge, så er det jo ingen selvfølge, at det bliver en succes, og det har jeg stor respekt for,« sagde han i maj.

Årets guldmager

Unity Technologies toppede i år guldmagerlisten. Fold sammen
Læs mere

Guldmagerne kalder Berlingske Business Magasin de virksomheder, der skiller sig ud med vækstrater og resultater ud over det sædvanlige på magasinets liste over landets 1.000 største virksomheder. Guldmagerne tæller såvel store og små som kendte og ukendte virksomheder. Firmaet Unity, mest kendt som Unity Technologies, toppede i år guldmagerlisten. Det er en serviceplatform for computerspiludviklere, og det blev stiftet i en kælder på Nørrebro i 2004. Bag selskabet står en islænding, en tysker og en dansker. I dag vurderes Unity til at være omkring 12 mia. kr. værd.

Skiftedage i hobetal

Jesper Lok blev vist vintervejen. Fold sammen
Læs mere

Året bød på markante direktørfyringer og måske en ny tendens: Virksomhederne lægger ikke længere skjul på, at direktørerne er blevet fyret. Falck kunne ikke rumme både Allan Søgaard Larsen og Jesper Lok. Derfor blev Jesper Lok vist vintervejen. Det bekræftede han selv i en pressemeddelelse i efterårsferien.

I TDC blev Carsten Dilling sat fra bestillingen med formand Vagn Sørensens afskedsreplik: »Jeg synes, man skal tale sandt, og i det her tilfælde var det sandheden. At det var på bestyrelsens initiativ.«

Carlsberg har sagt farvel til to topchefer. I maj stoppede CEO Jørgen Buhl Rasmussen og da efterårsfarverne prangede fik han følgeskab af CFO Jørn P. Jensen. Ny mand i front for bryggeriet er hollandske Cees ’t Hart.

PFAs bestyrelse udnævnte i januar den tidligere Nordea-direktør, 55-årige Allan Polack til ny administrerende direktør.

Kåre Schultz, der var kronprins i Novo Nordisk blev konge i Lundbeck, da bøgen sprang ud i maj.

Lisbeth Knudsen måtte i september forlade sin direktørstilling, fordi Berlingske Medias nye ejere, De Persgroep, ønskede en ny strategi uden Lisbeth Knudsen i spidsen. Det skrev selskabet mere eller mindre ordret i pressemeddelelsen.

Nordea danske topchef, Christian Clausen, stoppede efter otte år på posten. Ny direktør blev finske Casper von Koskull.

Når 2015 bliver til 2016, tager Lars Seier Christensen hul på et nyt kapitel i sit liv og siger farvel til posten som administrerende direktør for Saxo Bank. Fremover vil han bruge sine overskydende timer og penge der, hvor millioner kan formere sig for driftige iværksættere.

Lennart Lajboschitz, Tigers succesfulde iværksætterbagmand og vel en ukronet konge over tingeltangel, overlod styringen af virksomheden til Tigers nye kapitalfondsejer, EQT.

Legos kineserier

Ai Weiwei var så utilfreds med afvisningen fra Lego, at han åbnenede en indsamling af Lego-klodser til nyt værk. Fold sammen
Læs mere

Den kinesiske kunstner Ai Weiwei ville gerne have brugt legoklodser til et af sine nye værker. Men det er en dårlig ide, synes Lego, selv om virksomheden tidligere har solgt store mængder klodser til andre kunstnere. Uvejret brød løs på de sociale medier og verdenspressen for til tasterne. Blev Lego klodsmajor? Superbrandet er stadig stærkere end Coca-Cola, men projektsalg af ­klodser bliver i fremtiden henvist til Lego Fonden, som så vejer og vurderer.

Børsnoteringer

NNIT blev årets største børsnotering. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner.

Årets eneste større danske børsnotering blev IT-selskabet NNIT, som blev solgt fra Novo Nordisk i marts. Skampletten blandt børsnoteringer, OW Bunker, spøger stadig. Men også uroen på de kinesiske markeder satte sig spor.

Tagpapproducenten Icopal var tæt på at trykke på knappen, men har udskudt børsnotering til det nye år. Rygtemagerne forventer også, at Scandinavian Tobacco er på vej. Virksomheden har angiveligt bedt JP Morgan undersøge forskellige muligheder. Sandt er det, at den store børsluns bliver DONG – måske i 2016, måske i begyndelsen af 2017. Processen er i hvert fald påbegyndt og offentligt kundgjort.

Lidenskab og robotter

Janus Friis. Manden der solgte Skype til E-bay og blev milliardær. Fold sammen
Læs mere
Foto: MØLLER MAGNUS.

Skype-milliardæren Janus Friis kastede sig over små selvkørende robotbude, som kan fragte varer ud til kunderne. Den virkelyst klæder ham bedre end hans indædte retsopgør med sin tidligere forlovede.

Langsom vækst

Nils Smedegaard Andersen, administrerende direktør i Mærsk. Fold sammen
Læs mere

Danmarks 1.000 største virksomheder viser en oruroligende stilstand i væksten. A.P. Møller – Mærsk’s topchef, Nils Smede­gaard Andersen, udtrykte det således: