Hurtigscorende og hurtigttalende fodboldlegende i krig med det britiske skattevæsen

Myndighederne i Storbritannien mener, at fodboldkommentatoren og den tidligere engelske landsholdsspiller Gary Lineker skylder en stor sum penge til skat.

Gary Lineker i sit es som fodboldkommentator. Og selvsamme job er nu grunden til, at de britiske skattemyndigheder er efter ham. Fold sammen
Læs mere
Foto: Oli Scarff/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Sparkede engang til en bold. Taler nu om at sparke til en bold,« lyder Gary Linekers Twitter-introduktion. Han er en af engelsk fodboldhistories helt store profiler som blandt andet topscorer ved VM i 1986.

I dag er han kommentator for BBC og BT Sport. Og han har gjort det til et varemærke at være skarp i replikken, når fodbolden ruller over skærmen.

Men spørgsmålet er, om han kan tale sig ud af den her.

For Gary Lineker er havnet i de britiske skattemyndigheders arme. Og de er ikke varme.

Skattemyndighederne mener, at han skylder knap fem millioner pund. Det svarer til knap 43 millioner danske kroner.

Det skriver Financial Times.

Årsagen skal findes i, at fodboldlegenden kanaliserede sin indtjening som freelancer hos BBC og BT Sport gennem firma-partnerskabet Gary Lineker Media, som han oprettede i 2012.

Men netop myndighederne mener, at freelancearbejdet har karakter af det samme arbejde, som de ansatte på BBC og BT Sport udfører.

Derfor står Gary Lineker til at skulle betale skat for skatteårene 2013/2014 og 2016/2017, da han arbejdede på BBC, og 2015/2016 samt 2017/2018, da han arbejdede på BT Sport.

Appellerer afgørelsen

Gary Lineker Media bestrider omvendt anklagen og appellerede derfor afgørelsen i marts 2020. Dog er sagen udskudt på grund af coronapandemien, siger en talsmand for skattedomstolen til Financial Times.

»Det er et spørgsmål om, hvorvidt han er ansat hos BBC eller ej. De fleste mennesker, når de først har forstået arbejdsret, ville selvfølgelig sige, at han ikke er det. Han arbejder også for mange andre,« siger Jon Holmes, Linekers agent.

Gary Lineker dækker Champions League-turneringen for BT Sport. Fold sammen
Læs mere
Foto: Odd Andersen/AFP/Scanpix/Ritzau.

Den tidligere engelske landsholdsspiller er BBCs højest betalte og tjente 1,75 millioner britiske pund (knap 13 millioner danske kroner, red.) i regnskabsåret 2019 til 2020. Han har aftalt en ny femårig kontrakt med tv-selskabet, som betyder en reducering af hans løn på 23 procent.

Men Lineker arbejder fortsat for andre mediegrupper som for eksempel BT Sport.

Lovgivning rettet mod »forklædte medarbejdere«

Gary Lineker rammes af lovgivningen IR35, der er designet til at slå ned på såkaldte »forklædte medarbejdere«. I stedet for at betale indkomstskat og obligatorisk socialbidrag, så betaler de selskabsskat, som typisk er lavere.

Men lovgivningen er også under angreb. For Dave Chaplin, som er administrerende direktør for rådgivningsvirksomheden »ContractorCalculator« beskyldte skattemyndighederne for at målrette sager mod højtprofilerede berømtheder i et forsøg på at støtte finansministeriets kasse.

»HMRC (skattemyndighederne, red.) fortsætter med at udføre en heksejagt på højt profilerede mediestjerner og forstår ikke det enkle koncept, at der er en freelancepræmie, og på grund af dette betaler freelancere mere i skat,« sagde han og tilføjede:

»HMRC skal takke freelancere for deres bidrag og ikke ofre dem som skatteunddragere, der bruger denne grusomme lovgivning.«

Skattemyndighederne vil ikke kommentere på konkrete sager eller skatteydere, men siger til Financial Times, at »HMRC for nylig har vundet en række vigtige sager, herunder i Upper Tribunal, der skaber en nyttig præcedens og giver klarhed for både skatteydere og HMRC«.