Hurtige kasketskift på Island

Bestyrelsesmedlem i Kaupthing har på få år været både erhvervsminister, nationalbankdirektør og forsikringsboss.

At det kan være svært at holde styr på kasketterne i et lille samfund som det islandske med 300.000 indbyggere er forsikringsdirektør Finnur Ingolfsson et bevis for.

Han er ikke bare bestyrelsesmedlem i den ekspansive Kaupthing Bank, på Island kaldet KB, men har også inden for de seneste år indtaget stærkt forskellige topposter i det islandske samfund.

I mange år var han politiker i det regeringsbærende islandske fremskridtsparti, der bedst kan sammenlignes med Venstre i Danmark. Sidst i halvfemserne toppede hans politiske karriere med en post som erhvervsminister, hvor han bl.a. skulle følge liberaliseringen af det islandske bankvæsen.

I 1999 blev han en af tre nationalbankdirektører, der havde til opgave at sørge for, at den islandske økonomis overophedning blev begrænset, og i 2001 blev han administrerende direktør for forsikringsselskabet VIS, et af sagaøens største.

Som aktiv i mange år i den islandske andelsbevægelse fik han en af dens bestyrelsesposter i fusionsbanken Kaupthing, og her sidder han stadig i bestyrelsen.

At han ikke nødvendigvis billiger alt i bankens vækststrategi gav han et eksempel på i oktober. Uden yderligere kommentarer solgte hans forsikringsselskab, også dets livsforsikringsselskab, alle aktier i Kaupthing for en samlet pris af over 80 mio. kr.