Hun var det sikre valg til topposten af dansk landbrug

50 år fredag. Efter næsten et kvart århundrede i landbrugets tungeste erhvervsorganisation indtog Anne Lawaetz Arhnung toppen og blev en lidt anden profil end hendes to forgængere, der begge kom fra Christianborg. Fredag fylder hun 50 år.

Anne Lawaetz Arhnung er født og opvokset på det 500 hektar store Fuglsang Gods på Østlolland. Hun har været en del af Landbrug og Fødevarer i næsten 23 år og kender alle hjørner af organisationen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Presse/Sif Meincke

I seks år har hun bevæget sig i ledelseslaget i dansk landbrug. For godt og vel et halvt år siden trådte hun ud af skyggen og indtog titlen som administrerende direktør i landbrugets stærkeste talerør, Landbrug & Fødevarer. 28. juni fylder hun 50 år.

Landbruget har gennem hele Anne Lawaetz Arhnungs liv fyldt en del, da hun er vokset op på Fuglsang Gods på Lolland. Faktisk lå det også i kortene, at hun skulle gå i sine forældres, bedsteforældres og oldeforældres fodspor, og dermed færdiggjorde hun sin landbrugsfaglige grunduddannelse. Men så fik hun nok.

En trang til at prøve noget vildere fik hende til at forlade de faste og trygge rammer på Lolland og rejse mod København. Her havde hun fulgt med i TV-serien »Advokaterne«, som også blev årsagen til, at hun søgte ind på jurastudiet på Københavns Universitet.

Men selv om jurastudierne havde overtaget interessen, vendte landbruget alligevel tilbage. Da hun blev cand.jur. i 1996, fandt hun hurtigt ud af, at hun ikke skulle sidde på et traditionelt advokatkontor med retssager løbende i baggrunden. I stedet besluttede hun sig for at søge mod landbruget endnu en gang, og dermed blev hendes første job en ansættelse i Landbrugsrådets veterinærafdeling.

Siden er der stort set ikke en funktion, hun ikke har bestredet i en af Danmarks allerstørste erhvervsorganisationer. Sekretariatschef, viceadministrerende direktør og direktør for landbrugets videnscenter, Seges. Indtil hun til sidst nåede toppen og overtog tjansen som administrerende direktør.

Derfor blev det også beskrevet som det sikre valg, for få kan matche Anne Lawaetz Arhnungs viden om landbruget. Derudover har hun en indgående forståelse af den kultur, der præger en af landets tungeste og mest komplekse erhvervsorganisationer efter at have været en del af organisationen i næsten 23 år.

Men hun var også et anderledes valg i en tid, hvor landets mægtigste erhvervs- og interesseorganisationer i stor stil rekrutterer ledere fra den øverste hylde på Christiansborg i jagten på politisk indflydelse og gennemslagskraft. Hendes to forgængere på posten er de tidligere toppolitikere og ministre Søren Gade og Karen Hækkerup.

Familiedynasti

Det var fagligheden og kendskabet til baglandet, der i høj grad blev prioriteret, da Anne Lawaetz Arhnung fik topposten i organisationen, der har hovedkontor på Axelborg i hjertet af København.

Sammen med sin mand, Niels Dengsøe, som er formand for grovvareselskabet DLG, har hun en gård med malkekvæg ved Hjarbæk Fjord vest for Viborg. Derudover hører landbrugsdirektørens barndomshjem, Fuglsang Gods, ind under fonden Det Classenske Fideicommis, som dronning Margrethe er protektor for.

Anne Lawaetz Arhnungs oldefar, præsten Hermann Lawaetz, grundlagde  et familiedynasti under Danmarks kolonitid i 1890erne i Christiansted på St. Croix på De Vestindiske Øer, som i 1917 blev solgt til USA. På de caribiske øer kan man stadig støde på navnet Lawaetz.