Hun får papir på 12 års arbejde

Efter at have opbygget sin virksomhed At Work, der tilbyder diverse former for sundhedsservice, følte Camilla Hilbrands behov for en lederuddannelse. Det blev en MBA.

Hun får papir på 12 års arbejde - 1
MIG OG MIN MASTER<br>CAMILLA HILBRANDS, 32 år, direktør, arbejdede efter folkeskolen nogle år som showdanser, inden hun tog studentereksamen. I 1992 startede hun sin egen virksomhed At Work, der bestod af hende selv, en ghettoblaster og 20 liggeunderlag. Med dem tog hun ud i virksomheder for at tilbyde et sundhedsprogram. Det er vokset til en virksomhed med fem fastansatte og 35 tilknyttede massører og undervisere. Camilla Hilbrands skriver p.t. speciale på sin MBA. <br>Foto: Reimar Juul Fold sammen
Læs mere
Camilla Hilbrands nåede aldrig at få taget en uddannelse. Hun var allerede delvis i gang med at arbejde, mens hun gik på studenterkursus. Siden tog opbygningen af virksomheden al hendes tid. 2. juni skal hun aflevere sit speciale, og så kan hun kalde sig MBA.

Hvorfor besluttede du dig for en masteruddannelse?

»At opbygge At Work har været learning by doing, og jeg har længe følte et behov for at læse og uddanne mig. Efterhånden som virksomheden er vokset, er jeg selv kommet højere op i systemet. Det er ofte ledere, jeg taler med, og jeg erkendte et behov for at lære forretningssproget bedre. Også for min egen skyld. Når folk har spurgt til min forretningsplan, har jeg svaret: Den har jeg bag øret. Men det bliver jo ikke ved at gå, fordi jeg nu mere er forretningskvinde end iværksætter.«Hvorfor valgte du netop den uddannelse?

»Jeg undersøgte flere muligheder; men Business Institute i Aalborg tiltalte mig dels af praktiske grunde - undervisningen ligger en weekend om måneden fra torsdag aften til lørdag eftermiddag - dels fordi det menneskelige og sociale element på stedet passer til mig. Jeg tager ikke en MBA af prestigemæssige grunde, og den nordjyske mentalitet tiltaler mig, selv om jeg er ærkekøbenhavner. Når jeg flyver til Aalborg, ved jeg altid, om jeg sidder ved siden af en nordjyde eller en københavner. Er det en jyde, snakker vi hele vejen, er det en københavner, siger ingen et ord.«Hvordan finansierer du uddannelsen?

»Det er jo min egen virksomhed, så jeg betaler selv, og så skal pengene tjenes ind igen.«Har du en klar aftale med arbejdspladsen om forholdene i uddannelsesperioden og tiden derefter?

»Jeg har snakket med medarbejderne om mit uddannelsesønske og fået en utrolig opbakning. Alle er involveret. Også fordi mit speciale handler om min egen virksomhed. Det er den bedste investering, jeg har gjort.«Hvilke aftaler har du indgået for uddannelsesperioden i privatlivet?

»Jeg bor alene, og mit arbejde har altid fyldt meget. Efterhånden kender min omgangskreds mig og ved, hvordan jeg prioriterer. Af og til spørger nogen: Hvorfor skal du læse, kan du ikke gøre det på et andet tidspunkt?

Men så kan man jo udskyde det i det uendelige. Jeg er en enkelt gang kommet tre timer for sent til min mormors runde fødselsdag, fordi jeg skulle følge det første weekendseminar på studiet.

Vi er fire fra Sjælland, der har dannet en læse- og projektgruppe. Det har gjort studiet mere fleksibelt.«Hvor lang tid har du afsat ugentligt til uddannelsen?

»10-20 timer, sådan lidt op og ned. I øjeblikket med specialeskrivning bruger jeg mere tid. Jeg skal aflevere specialet 2. juni, og jeg tror aldrig, jeg har været så stresset over en dato, der ligger så langt ud i fremtiden. Det bliver dejligt, når det er overstået.«Har det været hårdt?

»Hårdt, men godt, vil jeg sige. Jeg elsker det simpelthen. Weekendturene til Aalborg har været en slags miniferie, hvor der er tid til fordybelse. Mobilen er slukket; jeg kan ikke nås pr. mail, og vi har undervisning til langt ud på aftenen. Det hænger mig på ingen måde ud af halsen. Tværtimod.«Hvad har uddannelsen betydet for din personlige og faglige udvikling?

»Personligt har det betydet meget. Som iværksætter har jeg i flere år kørt rundt med mit eget lille tog. Rent menneskeligt har det givet noget at møde de andre studerende. Selve det at læse flytter jo også noget inde i hovedet.

Fagligt har jeg fået nogle værktøjer, jeg kan implementere i virksomheden, og jeg har fået et andet syn på virksomheden. Mere distanceret. Før var jeg virksomheden, og virksomheden var mig. Nu kan jeg se på den mere objektivt og mindre følelsesladet. Det har været godt. Både for mig og for virksomheden.

Jeg var natuligvis spændt, da jeg begyndte. Alle de andre havde en uddannelse og ledelseserfaring, og her kom lille Camilla iværksætter. Men det har været utroligt positivt. Vi har virkelig kunnet lære af hinanden.Hvad forventer du, uddannelsen vil betyde for din karriere?

»Jeg har fået papir på 12 års arbejde. Det er jeg stolt af, for jeg har skullet løbe hurtigere og læse mere end andre, der havde et forspring i uddannelse. Min intention har været at blive bedre til at drive min virksomhed; men det ligger selvfølgelig i baghovedet, at jeg med en MBA har fået flere muligheder. Min far er glad - nu får hans datter endelig papir på en uddannelse.«