HP klar med Linux-PCer i Asien

Verdens største computerproducent vil fra juni sælge PCer uden Microsoft Windows men med konkurrenten Linux. Det er første gang, en større producent satser på Linux til menigmand. Microsoft bekymret.

Verdens største PC-producent, Hewlett-Packard, begynder nu at sælge computere, hvor styresystemet Windows fra Microsoft er skiftet ud med det alternative Linux. Premieremarkedet er Asien.

HP bliver dermed den første større producent, der aktivt forsøger at udbrede brugen af Linux til menigmand. Linux anvendes i dag fortrinsvis bag linjerne på f.eks. servere, men er endnu ikke i videre omfang nået frem på skrivebordene hos de menige brugere. Først de seneste par år er brugervenligheden blevet så stor, at Linux reelt ligner en kloning mellem Microsoft Windows og Macintosh.

Ifølge den japanske erhvervsavis Nihon Keizai Shimbun vil HP satse på Linux-baserede computere på 12 markeder fra juni, herunder Kina og Japan.

»I stedet for at gå efter modne markeder, hvor Windows-baserede computere dominerer, giver det større mening af lancere Linux-PCer på hurtigt voksende markeder som Kina først,« siger en talsmand fra HP i Japan til nyhedsbureauet Reuters.

Linux-PCer bliver en udfordring for Microsoft. Linux er nemlig et program med fri kildekode, såkaldt »open source«, hvilket giver alle mulighed for at tilpasse det til eget brug. Samtidig er Linux væsentligt billigere end Microsoft Windows, og flertallet af programmer til Linux er ganske gratis. HP regner da også med at kunne sælge sine Linux-PCer et par tusinde kroner billigere end hidtil. HP har i de seneste år - som andre store IT-leverandører som IBM og Sun - støttet brugen af Linux, men er fortsat med at lade Windows være standard på sine computere.

Microsoft er bekymret
Microsoft, som er verdens største IT-programproducent med markedsandele på helt op over 90 procent for såvel Windows som kontorpakken Office, ser med stigende bekymring på udbredelsen af Linux, som navnlig har fart på i udviklingslande på grund af prisen. En ledende Microsoft-medarbejder sagde således i forgårs, at Microsoft overvejer visuelle ændringer i sine programmer for at tilpasse sig lokal smag. Hidtil har Microsoft-produkter haft standardudseende i hele verden men med mindre tilpasningsmuligheder.

»Vi mener, at der er ting, som vi kan gøre mere lokale,« sagde Maggie Wilderotter, vicepræsident for Microsofts internationale afdeling til betjening af den offentlige sektor, og henviste til såvel udseendet af skrivebordet på skærmen som menulinjer og programikoner.

Regeringer og offentlige organisationer uden for USA interesserer sig i voksende omfang for Linux, fordi man sparer penge på dyre programlicenser, og fordi man kan tilpasse programmerne til sit behov og efterfølgende frit kan distribuere dem til andre i organisationen. Senest har Nordisk Råd meldt ud, at det til formentlig juni vil stille open source-programmer lige med de lukkede, leverandørejede programmer, når der skal ses på brugen af IT.