Hovsa, Alaskas oliereserver er steget med 80 procent i løbet af en nat

Et spektakulært fund af olie har med et snuptag sprøjtet 80 procent mere ind i den amerikanske stat Alaskas oliereserver.

Arkivfoto. Alaskas kytlinien Fold sammen
Læs mere
Foto: MANDEL NGAN

Vi befinder os på toppen af det amerikanske kontinent. Man kan ikke komme meget mere nordligt end Smith Bay, der er et af de nordligste punkter i Alaska. Og i top er humøret også hos olieselskabet Caelus Energy.

I denne uge har selskabet nemlig meddelt, at under det brusende og iskolde arktiske hav har Caelus Energy fundet olie svarende til mere end seks milliarder tønder olie.

Det skriver flere medier heriblandt Bloomberg.com.

Det er ikke alt olien, der sådan lige kan hentes op. Men mindre kan også gøre det. Selskabet vurderer, at det er muligt at hente helt op til 40 pct. svarende til 2,4 milliarder tønder olie op af havbunden.

Det er et heftigt fund. Sammenlignet med statens samlede oliereserver er der tale om en mulig forøgelse på 80 pct. Alaskas reserver er i dag på 2,86 milliarder tønder. Tager man hele USAs reserver med er der tale om at det nye fund udgør over 8 procent.

Oliefundet kommer på et tidspunkt, hvor olien flyder markant langsommere ud af staten en i slut-80'erne, hvor alaska producerede i omegnen af 2 millioner tønder om dagen. Sidste år var det antal nede på 483.000 tønder.

Caelus' topchef Jim Musselman vurderer i et interview med Bloomberg, at hvis man får bygget de rigtige faciliteter omkring oliefeltet kan det kaste godt 200.000 tønder om dage af sig.

Men der er et godt stykke vej frem til, det er en realitet. For udviklingen af oliefeltet kan koste et sted mellem 8 og 10 milliarder dollars. Der er over 200 kilometer til nærmeste oliefelt, så der skal bygges infrastruktur i form af både veje og olieledninger.

Det er en dyr omgang og Jim Musselman mener, at det kræver en oliepris i nærheden af 65 dollar per tønde samt at staten garanterer en fast og sikker skattepolitik på området, før det kan betale sig.