Hovedpine over millionarv

Excentrisk kvindelig arving på Løvens Kemiske Fabrikker soldede omkring 250 mio. kr. op på 18 år, og tog også hul på båndlagt kapital.

Læs mere
Fold sammen
I årevis var det et næsten ugenligt udstyrsstykke af internationalt format, når en excentrisk nordsjællandsk kvinde i Rolls Royce eller Mercedes rullede op foran Magasin eller d'Angleterre og brugte løs af sin formue.

Hun var stamgæst på det berømte Hotel Ritz i Paris, og hun elskede impulsive ferier over alt i verden.

»Skal vi ikke tage til New York eller Tokyo,« kunne den på en gang menneskesky og vennesæle kvinde spørge vennerne på Ritz...

Men nu er der efterspil på forbrugsfesten.

Da den 76-årige Jytte Abildgaard i maj 2002 - på vej hjem til sit store hus på Strandvejen 98 B i Snekkersten fra en af sine udlandsrejser - blev dræbt ved en trafikulykke, efterlod hun et finansielt rod, som nu skal oprulles ved Østre Landsret.

Hun havde nået at bruge ikke bare sine egne penge, men havde også fået taget godt og grundigt hul på båndlagte midler, som skulle tilfalde Leo Fondet, der i dag ejer den virksomhed hendes bedstefar, apoteker August Kongsted lavede på at sælge bl.a. hovedpinepiller med navnet Albyl til danskerne under firmanavnet Løvens Kemiske Fabrikker opkaldt efter hans københavnske Løve Apotek.

Frøken hele livet
Jytte Abildgaard forblev frøken hele livet.

Da hendes forældre døde i 1986, efter at faderen Knud Abildgaard i årtier med stor dygtighed havde drevet faderens fabrik videre, arvede hun angiveligt omkring 300 mio. kr., hvoraf en del, ifølge Leo Fondet 58,7 mio. kr., ved hendes død skulle overgå til fondet, der i dag er eneejer af fabrikken, der nu hedder Leo Pharma. Leo Fondet er en af Danmarks rigeste fonde med en bogført kapital på over 8 mia. kr., men der skal jo være orden i tingene, og stor var overraskelsen for fondets advokater, da de efter Jytte Abildgaards død opdagede, at ikke bare Jytte Abildgaards egen formue var formøblet, men også en del af den båndlagte kapital. Hun har - tilsyneladende i strid med reglerne - fået pengene frigjort med tilladelse af stiftamtet.

Flere arvinger
Arveopgøret har tidligere været i skifteretten, som har bestemt, at Leo Fondet kun vil kunne få udbetalt 38 mio. kr. af den pulje, hvor der skulle være på 58,7 mio. kr. eller halvdelen til Leo Fondet, og derfor fortsætter stridighederne nu i Østre Landsret, hvor modparten er Jytte Abildgaards dødsbo.

Selvom Jytte Abildgaard ikke selv fik børn, er der nemlig en halv snes arvinger, som nu minimum slås om at få 12 mio. kr. som var tiltænkt dem ifølge testamente, og som skifteretten anerkendte.

Det er bl.a. en nordsjællandsk restauratør, der som ung pige var caddy for Jytte Abildgaard på golfbanen i Helsingør, og siden blev en slags plejedatter og den tidligere filmfotograf Hugo Hutzelsider, der de sidste år var Jytte Abildgaards administrator. En del af arveforviklingerne handler om, at han har fået fribolig for og et fast månedligt honorar på oprindeligt 15.000 kr. men siden bare 5.000 kr. for at passe frøkenens to efterladte hunde.

Også en tiara, der er endt hos en ældre nordsjællandsk kammerherre, indgår i det farverige sagskompleks. Dødsboet vil ikke acceptere at han retsmæssigt har købt smykket, som hans hustru ofte lånte, når parret gjorde tjeneste ved hoffet.

Sagen ved Østre Landsret ventes tidligst afsluttet om et halvt årstid.