Hopla: e-bogen lever

Rygterne om e-bogens død viser sig at være overdrevne. Både i IT-branchen og den amerikanske forlagsbranche er der tillid til projektet. Det samme gælder ikke den danske bogbranche.

Historien om e-bøger ligner mere og mere fortællingen om et lig, der ikke vil dø. Nekrologen er blevet skrevet utallige gange og alligevel forlyder det regelmæssigt, at e-bogen har det godt, ja i visse tilfælde spræller.

Når den tidligere Nixon-rådgiver John Dean i næste måned offentliggør sin teori om, hvem Deep Throat var - den kilde som forsynede Washington Post journalisterne Woodward og Bernstein med de nødvendige oplysninger til at beskrive Watergate-skandalen, - har han valgt at gøre det i e-bogsformat for at få fordelen af at komme ud til så mange som mulig, hurtigst mulig. »The Deep Throat Brief« udkommer via net-magasinet Salon.com.

Samlet Hemmingway

På samme måde har et klassisk amerikansk forlag som Simon & Schuster netop foretaget deres hidtil største satsning på e-bogsområdet ved at gøre Ernerst Hemingways samlede værker tilgængelig elektronisk. Samtidig melder forlaget, at deres 1.200 e-bogs titler sælger ganske udmærket og udbuddet varierer fra skønlitteratur til lærebøger. Forlaget opgiver ikke deres salgstal, men fastholder at e-bogsudgivelserne vokser støt og roligt med et to-cifret procenttal hvert år.

AOL Time Warner opgav for kort tid siden deres egen e-bogs produktion, men er i stedet gået sammen med en e-bogsforlægger uden for huset for stadig at have snor i den form for bogproduktion. Microsoft og Adobe Systems Inc, som fremstiller software til e-bøger har heller ikke givet op; tværtimod. I stedet melder de om øget omsætning. Det samme gælder de rene e-bogsforlag. Det amerikanske 1stBooks.com havde sidste år et overskud på ti mio $ og det halvandet år gamle Fictionwise.com melder om støt stigning og regner med overskud i 2002.

I store dele af bogbranchen skønner man, at problemet med e-bogen har været, at der sammen med dot.com-eventyret blev stillet alt for høje forventninger til e-bogen, hvilket ikke er det samme som at sige at projektet er håbløst.

Herhjemme har de tre store forlagsgrupper, Bonnier, Egmont og Gyldendal, ikke vist den store tillid til e-bogsprojektet. Bonniers hjemmeside viser ingen resultater på søgning af e-bøger. Hos Egmont er resultatet det samme. Gyldendal havde indtil for kort tid siden et mindre udbud af elektroniske bøger, der kunne downloades via deres hjemmeside, men har nu kun en læsevejledning til dansk-faget.