Hong Kongs »Superman« på indtog i Europa

Hong Kong-rigmanden Li Ka-Shing er varm på Europa, selv om EU har blokeret for et mobilopkøb i Stor­britannien. I Danmark er han kendt for mobilselskabet »3«.

Den 88-årige milliardær Li Ka-Shing var kun 12 år, da faderen døde, og Li måtte gå ud af skolen for at arbejde. Den foretagsomme unge mand var kun 20 år, da han etablerede sin første fabrik. I dag er han Asiens næstrigeste. (Foto: Philippe Lopez/AFP) Fold sammen
Læs mere

Hong Kongs medier kan lide at kalde Li Ka-Shing for »Superman«. Tag et blik ud over hans imperium, og du vil se Asiens næstrigeste mand favne over alt fra ejendomsbesiddelser over detailkæder, energiselskaber og containerhavne til mobilselskaber som »3«, der også er kendt i Danmark.

I de senere år er Li Ka-Shings investeringer uden for Hong Kong og Kina taget til, og alene i de seneste fem år har han spenderet over 28 mia. dollar – omtrent så meget som hans formue – på opkøb i Europa. Men forleden blev der sat en stopper for ét af dem, da EUs konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, blokerede for, at »3« i Storbritannien overtager rivalen O2. Det ville have skabt landets største mobilselskab med risiko for højere priser, konstaterede Vest­ager – der måske også vil blokere for en lignende fusion i Italien.

Det er et tilbageslag på mere end én måde. Li Ka-Shings imperium, under holdingselskabet CK Hutchison, henter nemlig en voksende del af sin indtjening i netop teleselskaber, hvor Europa sidste år stod for over 50 pct. af forretningen.

Fra plasticblomster til Spotify

Dette begejstrer til gengæld ikke i Kina, hvor Li Ka-Shing omvendt har solgt ud af sine ejendoms­besiddelser. Her anklages han for at vise manglende tillid til Kinas økonomi, og hans kritik af Kinas rolle i Hong Kong har heller ikke givet politiske pluspoint i landet, hvor Li med sin imponerende livshistorie ellers ofte nævnes som rolle­model for unge kinesere.

Den snart 88-årige milliardær var kun 12 år, da han efter sin fars død gik ud af skolen for at arbejde. Han var bare 20, da han etablerede sin første fabrik, der blev til verdens største producent af noget så ydmygt som plasticblomster. Siden fik han næse for ejendomsinvesteringer – hver syvende bolig i Hong Kong er bygget af ham – og senere igen blev han en af verdens største operatører af containerhavne. I dag ejer han også detail-, energi- og logistikselskaber.

Selv sagde han i 2012 i et sjældent interview med Forbes, at hans investeringer i teknologi – han var blandt de tidlige investorer i Facebook og Spotify længe før nogen af dem kastede penge af sig – er med til at holde ham ung.

Her gentog han også sit mantra: »Har du ikke et stort hjerte, får du ingen succes.«

Mange af hans teknologiinvesteringer ligger i fonden Li Ka Shing Foundation, der bruger store summer på velgørenhed. Og det er her, at Li har tænkt sig at fokusere sine evner, når han engang tager fat på sit otium.

I 2012 udpegede han officielt sønnen Victor til kronprins. »Men jeg har ikke en tidsplan for at gå på pension. Jeg er stadig rask,« pointerede han dengang.

EU-nej eller ej er Hong Kongs Superman ikke færdig med at bygge sit imperium.