Hong Kong-uro bekymrer aktiemarkeder

De igangværende optøjer og uro i Hong Kong er med til at skabe en dårlig stemning på de globale aktiemarkeder i denne tid, vurderer flere eksperter. Spreder uroen og kravet om demokrati sig for alvor til Kina kan det få store konsekvenser.

En kvindelig demonstrant er ved at hænge en plakat op i Hong Kong forud for aftenens demonstrationer. Foto: Xaume Olleros/AFP Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De globale aktiemarkeder begynder med stigende bekymring at rette blikket mod finanscentret Hong Kong i Asien, hvor de sidste dages voldsomme demonstrationer fortsætter med uformindsket styrke.

Demonstranterne, som tælles i tusindvis, er utilfredse med, at den politiske ledelse i Beijing skal godkende kandidater, før de kan stille op til valget i Hong Kong i 2017. De kræver mere demokrati og ret til selv at kunne bestemme, hvilke kandidater der skal stilles op.

»Det har presset aktierne i Hong Kong betydeligt ned på det seneste og også skabt international uro. Frygten i den kinesiske regering går på, at kravene om mere demokrati kan sprede sig, måske endda til resten af landet, eller presse den kinesiske ledelse til at komme med indrømmelser og ændre kurs,« siger Frank Øland Hansen, der er aktiestrateg i Danske Bank.

Analytiker Ib Fredslund Madsen fra Jyske Bank siger også, at uroen i Hong Kong, der er Kinas finansielle center, »helt sikkert« spiller en rolle for den sure stemning, der for tiden ses på verdens aktiemarkeder.

»Det har bidraget til den nervøsitet, der i forvejen er, om væksten i den globale økonomi er ved at aftage,« siger han.


Det særlige Hang Seng-indeks på børsen i Hong Kong er faldet med hele ti procent i september til lige omkring 23.000, og mange frygter yderligere kursfald i den kommende tid.

Aktiemarkedet var lukket onsdag og torsdag på grund af lokale helligdage. Derfor vil det med sikkerhed falde pænt, når det åbner fredag, alene for at indhente den internationale nedgang andre steder.

Udenlandske investorer, som ønsker at sætte penge i kinesiske aktier, køber dem op via børsen i Hong Kong, hvor de fleste større kinesiske selskaber er noteret. I selve Kina er det derimod endnu ikke muligt for udenlandske investorer frit at købe og sælge aktier.

Det er studerende, der fører an i demonstrationerne i Hong Kong, der er dobbelt så stort som Bornholm, og som har 7,1 millioner indbyggere.

At det er unge mennesker, der fører an i protesterne, er ingen tilfældighed. De er endnu ikke en del af Hong Kongs velstillede og konservative middelklasse, men er derimod blevet hårdt ramt af de senere års lavkonjunktur, skyhøje boligpriser og en ultra lav start- og mindsteløn og føler sig fremmedgjort såvel økonomisk som politisk i deres eget land.

Mange frygter også en mere barsk reaktion fra Beijing, der næppe vil tillade demokrati inden for nogen overskuelig fremtid. En del ser ligefrem en parallel til massakren på Den Himmelske Freds Plads for 25 år siden, hvor mange hundrede, hvis ikke flere tusinde, civile blev dræbt. Begivenhederne førte dengang til støttedemonstrationer i Hong Kong, hvor op mod en million mennesker gik på gaden i sympati med de studerende i den kinesiske hovedstad.

Hong Kong er i dag stadig det eneste sted i den kinesiske folkerepublik, hvor begivenhederne mindes ved en årlig højtidelighed, der i de senere år har samlet flere hundredetusinde mennesker.