Holsten mistænkes for kursfusk inden Carlsberg-handel

Få uger før Carlsberg tirsdag meddelte, at man havde købt Holsten-bryggeriet, raslede den tyske koncerns aktiekurs ned. Tysklands finanstilsyn undersøger nu, om Holsten har manipuleret aktiekursen for at trykke prisen.

De tyske myndigheder undesøger, om kursen på det store tyske Holsten-bryggeri blev manipuleret, inden Carlsberg i tirsdags offentliggjorde sit købstilbud på bryggeriet. Foto: Marcus Brandt Fold sammen
Læs mere
BERLIN: Carlsbergs køb af det store Holsten-bryggeri udløser få dage efter offentliggørelsen af handelen en undersøgelse hos det tyske finanstilsyn (BaFin).

Tilsynet vil belyse en påstand om manipulationer for at sænke kursen for Holsten-aktier, så købet blev billigere for Carlsberg, bekræfter en talskvinde for BaFin.

Anledningen er en officiel meddelelse fra Holsten-koncernen 11. december. Heri erklæres, at bestyrelse og direktion har »indstillet de løbende afprøvninger af strategiske alternativer« - altså mulighed for salg af firmaet. Meddelelsen førte til, at investeringsbanker som Credit Suisse First Boston nedjusterede aktien, fordi koncernen tilsyneladende ikke havde fundet en egnet køber. Det førte - ifølge det tyske erhvervsmagasin Wirtschaftswoche, som fortalte om undersøgelsen i sin torsdagsudgave - til en opfattelse i børskredse om, at Holsten-aktien var for dyr.

Aktie faldt 24 pct.
Umiddelbart efter dykkede aktien. Papiret, hvis værdi indgår i grundlaget for et købstilbud, raslede nedad med 24 procent og faldt yderligere de følgende dage. Tirsdag, kun 39 dage efter at Holsten havde meddelt, at man havde opgivet forhandlingerne, offentliggjorde Carlsberg i København, at man køber Holsten-koncernen for 7,9 milliarder kroner. Carlsberg havde allerede da bindende tilsagn om frasalg af bl.a. to af Holstens ølmærker, König og Licher, til Bittburger-gruppen, påpeger Wirtschaftswoche.

Derfor undersøger BaFin nu forlydender om, at meddelelsen fra december først og fremmest havde til hensigt at trykke prisen, så man alligevel kunne få Carlsberg som køber. Dette ville i givet fald være markedsmanipulation, som siden juli 2002 er udtrykkeligt forbudt ifølge tysk lov, hedder det. Oplysningen om Carlsbergs køb af Nordtysklands største bryggeri tirsdag blev i kvitteret af markedet med en lussing til Carlsberg-aktien på godt 4,1 procent. Analytikere forstod ikke, at Carlsberg ville investere i et faldende ølmarked som det tyske.