Holsten-køb står ved magt trods påstand om fusk

Det tyske Holsten-bryggeri undersøges for påstande om kursmanipulation i forbindelse med salget til Carlsberg. Men det kan kun have konsekvenser for personer med tilknytning til Holsten, siger det tyske finanstilsyn.

Nils Smedegaard Andersen (tv.), adm. direktør i Carlsberg Breweries, drikker dus med Holsten-direktør Andreas Rost ved offentliggørelsen af opkøbet i tirsdags. Foto: Reuters
Læs mere
Fold sammen
BERLIN: Carlsbergs køb af Holsten-bryggeriet er ikke i fare, selv om påstande om kursmanipulation i den tyske koncern viser sig at være rigtige.

Det oplyser en talskvinde for det tyske finanstilsyn (BaFin) efter Berlingske Tidendes beretning i går om, at Holsten mistænkes for at have presset aktiekursen for at trykke prisen og gøre den mere attraktiv for Carlsberg.

»Vi undersøger, om der er sket insiderhandel og kursmanipulation,« siger Sabine Reimer fra BaFin. Også hvis påstanden er rigtig, vil det »ikke umiddelbart« få betydning for Carlsbergs overtagelse af Holsten, og handelen behøver ikke at gå tilbage, siger hun. »Hvis mistanken bekræftes, kan det højst føre til strafferetlige konsekvenser mod de pågældende,« altså personer, som inden handelen havde tilknytning til Holsten, oplyser Reimer.

En undersøgelse som den, BaFin nu har indledt, plejer at vare »nogle uger«, oplyser hun.

Holsten afventer
Hos Holsten-bryggeriet siger en talsmand, at man ikke ønsker at kommentere sagen, inden resultatet af BaFins undersøgelse foreligger. Talsmanden, Udo Franke, vil således heller ikke afvise, at anklagen kan være rigtig. »BaFin har fået nogle informationer, som de må undersøge,« siger han.

Kan De forklare, hvordan Holsten 11. december kunne meddele, at sonderinger om frasalg af virksomheden var indstillet, hvorefter kursen faldt drastisk, og salget til Carlsberg alligevel kom i stand fem uger efter?

»Det står enhver aktionær frit for at afhænde sine aktier når som helst,« siger Franke. »Hvorvidt der er en sammenhæng mellem aktiesalget og salget af Holsten til Carlsberg er det, der nu skal undersøges. Og når undersøgelsen er helt færdig, vil vi kommentere.«

Fast pris
Mistanken om manipulation er opstået, fordi meddelelsen 11. december førte til et øjeblikkeligt kursfald på 24 procent. Aktien mistede yderligere i værdi de følgende dage. Kun 39 dage efter meddelelsen oplyste Carlsberg i tirsdags, at man alligevel køber Holsten-bryggeriet for 7,9 mia. kr. Kursværdien er en del af grundlaget for et købstilbud. Prisen for det tyske bryggeri, som længe havde søgt en køber, kan altså være blevet mere attraktiv for Carlsberg som følge af, at Holsten-aktien tabte i værdi efter meddelelsen. Hvis dette var hensigten, er det markedsmanipulation, som siden juli 2002 er udtrykkelig forbudt ifølge tysk lov.

Carlsbergs koncernkommunikationschef, Margrethe Skov, erklærede i Berlingske Tidende i går, at sagen intet har med det danske bryggeri at gøre. »Jeg ved jo ikke overhovedet, hvad de har gjort, for det har jo ikke noget med os at gøre. Den pris, vi har budt, den har ligget fast i et stykke tid fra vores side... Og derfor har vi ikke så meget mere at sige fra vore side,« sagde Margrethe Skov.