Holland og Danmark indgår aftale om at bygge brintanlæg i Danmark – Holland betaler gildet

Danmark har fredag indgået et partnerskab med Holland om finansiering på omkring én milliard kroner til at etablere storskalaproduktion af brint og grønt brændstof – også kendt som Power-to-X – i Danmark. Det oplyser klimaminister Dan Jørgensen (S).

(Arkiv) Klimaminister Dan Jørgensen (S) har indgået en aftale med Holland om at hjælpe hollænderne med at opfylde EUs krav om vedvarende energi, mod at Danmark får cirka én mia. kroner til at udvikle Power-to-X-produktion i industriel skala. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Midt under forhandlingerne om en klimahandlingsplan, der skal bringe Danmark tættere på at reducere landets CO2-udledning med 70 pct. i 2030, har klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) skaffet finansiering til en af de store fremtidsvisioner i planen fra uventet side.

Fredag eftermiddag underskrev Dan Jørgensen en partnerskabsaftale med sin hollandske kollega, Eric Wiebes, der er minister for økonomiske anliggender og klimapolitik, på et virtuelt møde.

Aftalen betyder, at Holland betaler cirka én mia. kroner til Danmark, som skal bruge pengene på at etablere såkaldt storskala Power-to-X-anlæg i Danmark på i alt 100 MW. Midlerne skal indgå i en tilskudspulje til udvikling af teknologier, der kan lagre og omdanne grøn strøm til grønne brændstoffer til lastbiler, skibe og fly.

»Vi er utroligt glade for aftalen. Der er stort fremtidspotentiale i at få havvind ind i transportsektoren i form af brint, der omdannes til brændstof til fly, tung transport og skibe. Aftalen i dag skal ses i sammenhæng med det, vi sidder og forhandler med Folketinget i øjeblikket, nemlig to energiøer, som skal gøre, at vi dramatisk øger vores havvindkapacitet,« siger Dan Jørgensen.

Til gengæld for de mange penge hjælper Danmark Holland med at opfylde EU-kravet om, at vedvarende energi skal udgøre 30 pct. af det endelige energiforbrug. Her overopfylder Danmark sit mål, og derfor giver EU-reglerne mulighed for, at Holland kan købe sig til en »statistisk overførsel« af vedvarende energi fra Danmark i år.

Flere projekter i gang i Danmark

Interessen for brintproduktion og Power-to-X er allerede stor herhjemme. I sidste måned præsenterede en gruppe store danske virksomheder med blandt andet Ørsted og Mærsk i spidsen en plan om at etablerede en gigantisk brintfabrik med tilhørende produktion af andre former for brændstof i hovedstadsområdet, formentligt Avedøre Holme. Brintfabrikken skulle fuldt udbygget have en kapacitet på 1,3 gigawatt eller 13 gange det, som det dansk-hollandske projekt lægger op til.

I øjeblikket er der også andre, men betydeligt mindre projekter i gang rundt om i landet, bl.a. ved Skive og i Fredericia. Om alle projekter vil kunne søge tilskudspuljen, afhænger af forhandlinger med Folketingets partier.

Men Dan Jørgensen understreger, at det, aftalen sigter efter, er så store projekter, at havvind formentligt er det mest realistiske, og at det store projekt i København formentligt bliver et af dem, der vil kunne komme i betragtning.

»Vi må se, hvad vi bliver enige med Folketingets partier om af kriterier for sådan en pulje. Men jeg siger nok ikke for meget, når jeg siger, at det er i den retning, vi tænker. Det er den type projekter, med den her type aktører, som, vi håber, vil byde ind på det her,« siger Dan Jørgensen.

100 MW er fem gange så meget kapacitet som det største anlæg, der findes i verden i dag, og svarer i størrelse til det industrielle anlæg, som Ørsted skal være med til at etablere i Storbritannien, og som udover Ørsted også omfatter ITM Power, Phillips 66 Limited og Element Energy.

Hos Ørsted er der da også stor interesse for aftalen.

»Power-to-X spiller en vigtig rolle, hvis vi skal nå 70-procentmålsætningen og målene i Paris-aftalen. Danmark har et stort potentiale for at skabe et nyt industrieventyr inden for området, og Ørsted har sammen med en række partnere annonceret en ambition om at gå forrest med etableringen af et Power-to-X-anlæg på 1.300 MW i 2030. Det er derfor bestemt et godt skridt på vejen mod storskalaanlæg, at regeringen nu lægger op til at støtte etableringen af de første 100 MW anlæg,« siger Anders Nordstrøm, vice president og chef for Ørsteds brintaktiviteter.

GRAFIK

Fra vindmøllestrøm til grønne brændstoffer

Sådan skal partnerskabets storstilede plan fungere.