Højtuddannede udlændinge er afgørende for væksten

Sønderborg-området arbejder med Danfoss og den lokale mekatronik-klynge i spidsen for at tiltrække så meget højt uddannet arbejdskraft fra udlandet som muligt.

Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sønderborg-området kan meget vel blive et mønster-eksempel på, hvordan fremtidens danske arbejdsmarked skal skaffe nok viden og vækst for at kunne konkurrere med udlandet.

I hvert fald har områdets erhvervsliv, universitet og andre parter lagt en strategi, der benhårdt satser på at tiltrække og beholde højtuddannet arbejdskraft fra udlandet. Syddansk Universitet i Sønderborg er således Danmarks mest internationale studiemiljø, da omkring 70 procent af de studerende kommer fra 58 forskellige lande.

Lige nu er Als-området som resten af Danmark hårdt plaget af finanskrisen. Og især store fyringrunder på Danfoss og andre store og små virksomheder på Als har sendt op mod et par tusinde ud i arbejdsløshed.

Alligevel er der ifølge mekatronik-klyngens konsulent, Søren Slot Møller, der er ansat af Center for Erhvervsudvikling i Sønderborg, stadig flaskehalse hos virksomheder i området. Derfor har Sønderborg-området allerede nu også indset, at der skal arbejdes hårdt for at tiltrække veluddannet arbejdskraft fra udlandet som modvægt til knapheden af kloge hoveder i Danmark om få år.

- Måske har vi på grund af finanskrisen glemt, at vi stadig er på vej fra industri- til videnssamfundet. Ingen af de job, vi taber i dag, kommer tilbage. Det er viden og udvikling, der skaber vækst og job i fremtiden. Og derfor er det vigtigt at få fat i de veluddannede, siger Søren Slot Møller.

Sønderborg er med Danfoss den altdominerende aftager af arbejdskraft. Men ud over Danfoss har den lokale mekatronik-klynge 69 andre virksomheder – langt de fleste er små og mellemstore virksomheder, der alle higer efter højtuddannet arbejdskraft.

- Mekatronik-klyngen er født af en ambition om at løse manglen på arbejdskraft. Derfor arbejder vi sammen om at få de studerende ud i de små og mellemstore virksomheder. Alle kender Danfoss, men vi har altså 69 andre virksomheder i klyngen, som også er forsknings- og udviklingsvirksomheder, og som også byder på gode karrieremuligheder, siger Søren Slot Møller.

- At 70 procent af de studerende på universitetet derfor har international baggrund er et af områdets styrker, hvis vi kan få dem til at blive i området. Vigtigt er det dog at forstå, at de flytter til Sønderborg og Als på grund af den specialiserede uddannelse eller job. Det er ikke byen eller området, der får dem herned. Men når de så kommer, skal vi være gode til at integrere dem, så de får en god balance mellem deres arbejds- og fritidsliv, siger Søren Slot Møller Og tilføjer:

- Derfor har vi også lavet et tilflytter-netværk og et modtage-netværk, hvor man kan få tilknyttet en mentor.

Overset mulighed

Den sønderjyske måde at angribe tingene på lyder nærmest som sød musik i ørerne på chefkonsulent Susanne Brandenborg Boeck fra foreningen FBE – Forum for Business Education – der arbejder på at bygge bro mellem erhvervslivet og uddannelsesinstitutionerne.

- Det er vigtigt, at der ikke kun fokuseres på at tiltrække udenlandsk arbejdskraft ved tilflytning, men at der også fokuseres på de internationalt studerende, som er en overset mulighed. De bidrager nemlig til at gøre vore uddannelser mere internationale, og de kan hjælpe vore virksomheder til at blive mere internationale, hvilket der er behov for, fremhæver Susanne Brandenborg Boeck.

FBE har lavet en større rapport, som kommer med en række forslag til, hvorledes Danmark kan forbedre mulighederne for at fastholde de udenlandske studerende i Danmark. Hovedkonklusionen er blandt andet, at vi skal være bedre til at integrere. Men faktisk er ordet integrere et fy-ord. Susanne Brandenborg Boeck mener nemlig, at der skal laves en modtage-politik – frem for at kalde det for integration. Samtidig gør hun opmærksom på, at vi kun er i starten af processen, og at alle fremskrivninger viser, at Danmark i de kommende år kommer til at mangle den arbejdskraft, som mange af de internationalt studerende kan tilbyde.

- Kampen om de klogeste hoveder, talenterne, kommer fremover til at foregå globalt. Det skal danske virksomheder allerede nu ruste sig til, fastslår hun og nævner studiejob som en mulighed for at fastholde de udenlandsk studerende.

- Vores undersøgelse viser, at studiejob er med til at fastholde dem i Danmark. 44 procent af de udlændinge, der har studiejob, bliver nemlig i Danmark, mens det kun er 25 procent af de, der ikke har studiejob, der bliver i Danmark. Derfor er det også vigtigt, at vi hele tiden arbejder på at forbedre samarbejdet mellem uddannelserne og virksomhederne, mener hun.

Under pres

Uddannelseschef i Dansk Industri, Bjarne Lundager Jensen, er enig:

- Vi skal huske at gøre en ekstra indsats for at få dem til at blive i Danmark. Det er en vigtig opgave for både Sønderborg og andre at få skabt kontakt til de lokale virksomheder, så muligheden for, at de bliver, øges, siger Bjarne Lundager Jensen og tilføjer:

- Den stigende konkurrence i den globale økonomi betyder, at kompetencerne i de danske virksomheder kommer under pres, og derfor må vi søge nye kompetencer. Og her er de udenlandske studerende naturligvis vigtige, fordi de kommer med kompetencer og erfaringer, som vi ikke har, forklarer han.

Og i Sønderborg er Søren Slot Møller såmænd godt klar over, at der er lang vej tilbage for at sikre den vækst, som området og Danmark har så hårdt brug for. Ikke en gang et halvt hundrede uddannede ingeniører fra universitetet om året er nok til at sikre udviklingen for Danfoss og de 69 andre mekatronik-virksomheder i området.

- Virksomheder som Danfoss kører og søger jo 24 timer i døgnet for at finde de rigtige folk. Byen og området er slet ikke stort nok til, at der på den måde kan skaffes ingeniører nok. Arbejdet med at skaffe højtuddannet arbejdskraft vil hele tiden fortsætte, fastslår Søren Slot Møller.