Højt spil for virksomheder ved Super Bowl

Fire millioner dollar for 30 sekunder. Det er prisen for en reklame ved den største årlige begivenhed i USA – Super Bowl.

Det er enorme summer, der er på spil ved årets største begivenhed i USA – Super Bowl – her er spillere fra Denver Broncos i gang med træningen. Foto: Ray Stubblebine/Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

WASHINGTON: Virksomhederne har varmet op til det hele året – Super Bowl – når finalen i amerikansk fodbold spilles. For det er over 180 millioner amerikanere, der sidder som på nåle foran TV-apparaterne, når årets kamp skal spilles. Og for at tage de direkte økonomiske omkostninger først: De godt 30 virksomheder, som har vundet retten til at reklamere i TV under kampen, betaler fire millioner dollar for 30 sekunders reklame. Og det må kunne betale sig. For virksomhederne står i kø for at få lov til at få de få sekunders berømmelse midt under kampen, som i går blev spillet mellem Denver Broncos og Seattle Seahawk på MetLife-stadionet i East Rutherford i New Jersey.

For de virksomheder er det altafgørende, at de ikke alene rammer plet med de 30 sekunder, de får, for konkurrencen er hård. Virksomhederne arbejder benhårdt på at få de flotteste reklamer på, som går rent ind. Der kæles for hver eneste detalje i en sjælden grad, og de bedste af de bedste af reklamerne er blevet et hit også på sociale medier. For eksempel er en reklame fra Budweiser om en hundehvalp og en hest, der bliver best buddies (bedste venner) blevet delt på YouTube flere end 15 millioner gange, Så det er ikke bare de 30 sekunders reklame i en af de store sendeblokke, der betyder noget, men også hvordan de sociale medier modtager reklamen.

Alt er på spil her. Det svenske foretagende H&M har fået 30 sekunder, hvor de promoverer undertøj, der i dagens anledning er fyldt ud af David Beckham, og ikke mindre end 17 procent af seerne siger, at de udelukkende ser Super Bowl for reklamernes skyld. Og hvis man har et »smart-TV«, kan man faktisk købe undertøjet direkte under kampen med fjernbetjeningen.

Så der tænkes interaktivt over hele linjen, og H&M er de første, der benytter sig af den mulighed. De sociale medier er efterhånden en selvfølge, men grundlaget er stadig det gode gamle reklamehåndværk i pauserne i kampen.

Det er selvfølgelig de store amerikanske virksomheder som Coca-Cola, Cheerios, Heinz Ketchup og Bank of America, som især står for reklamerne, men også en række mindre kendte virksomheder vover pelsen og betaler de fire millioner dollar for de 30 sekunders reklame. Men det altafgørende er, at det er en reklame, der rammer amerikanerne direkte. Og der er næsten altid heste eller hundehalpe med i reklamerne.

Og så er der alt det afledte ved kampen i form af salg af milliarder af kyllingevinger, øl, sodavand, pizzaer og meget andet mad og drikke. Hver eneste af de godt 180 millioner personer, der følger kampen i TV, bruger 68 dollar på mad og drikkevarer, så det er en stor aften.

National Football League (NFL) havde i 2012 en indtjening på næsten ti milliarder dollar på Super Bowl, og det var en skønsom blanding af reklameindtæger, sponsorbidrag og indirekte penge, der flød igennem systemet. En enorm pengemaskine som ikke engang debatten om spillernes helbredstilstand har kunnet stoppe.

NFL var dog chokeret, da præsident Barack Obama for nogle måneder siden erklærede, at han var glad for at have døtre, for hvis han havde haft sønner, havde de aldrig fået lov til at spille amerikansk fodbold. Rapporterne om alvorlige hovedskader med demenssygdomme har været forsidestof i de amerikanske medier, men debatten har ikke mindsket begejstringen for denne meget amerikanske sport.

NFL regner faktisk med inden for en kortere årrække at runde de 25 milliarder dollar i indtægter på kampen. TV-rettighederne alene giver fem milliarder dollar, to milliarder dollar kommer fra sponsorer, to milliarder dollar kommer fra billetsalg og en milliard dollar fra fanudstyr og sportstrøjer, hatte og andet i den katagori. En billet kan sagtens løbe op i 10.000 dollar, hvis man vil sidde inden for 50 yard-linjen, men ellers kan man slippe med 3.000 dollar, hvis man vil købe en noget mindre ambitiøs billet på det sorte marked, som også er en god forretning – for nogle.

Der er absolut ingen tegn på, at denne forretning bliver dårligere. Tværtimod. TV-selskaberne har faktisk stadig kun denne ene begivenhed at læne sig op ad, fordi det er den eneste, der med garanti ikke bliver optaget til senere afspilning. Den direkte afvikling og den direkte kontakt med forbrugerne er guld værd for TV-selskaberne, og de betaler gladeligt milliarder for at få adgang til begivenheden. Og eftersom NFL i sagens natur har monopol på begivenheden, kan man kun være sikker på én ting: Prisen går bare op og op.