Højeste oliepris i otte måneder

Olieprisen er steget til over 57 dollar pr. tønde siden januar. Noget af årsagen kan være reducerede lagre og håbet om, at overproduktionen reduceres.

Foto: Lucy Nicholson: © Lucy Nicholso

Nordsøolien Brent var mandag helt oppe i 57,81 dollar pr. tønde. Det er hele 5 dollar mere end for en måned siden og tæt på det højeste, vi har set i indeværende år.
I juni var prisen helt nede i 44 dollar pr. tønde, men siden da er den steget jævnt og støt.

Noget af årsagen er ifølge Marketwatch et øget håb på markedet om, at landene i og uden for OPEC-kartellet vil forlænge en aftale om nedgang i produktionen og tilmed skære endnu dybere.

Dertil kommer, at olielagrene på verdensplan er mindsket i løbet af efteråret, og det giver igen håb om, at produktion og efterspørgsel kommer i balance igen, hvilket i sidste ende kan medvirke til at løfte prisen.

»Det ser ud til, at markedet er begyndt at blive overbevist om, at der rent faktisk foregår en rebalancering,«skriver analytiker Tamas Varga ifølge Marketwatch.

Prisen ligger godt over det niveau, olien er handlet til tidligere på året. Olieprisen har jævnt ligget mellem 44 og 56 dollars i det meste af 2017.

Men dagens niveau er alligevel ikke det højeste i år. Det blev nået allerede den 3. januar, da olien en kort overgang var oppe i 58,35 pr. tønde.

Det var i november, at aftalen om reduktion af produktionen blev indgået for første halvår af 2017. I maj blev den så forlænget til marts 2018.

»På baggrund af IEAs overslag ser oliemarkedet ud til at være mere eller mindre afbalanceret i andet halvår,« skriver Commerzbank i et notat.

»Men for at lagrene skal reduceres yderligere, må oliemarkedet vise underskud, så optimismen virker overdrevet,« fortsætter banken dog.

De seneste måneder har Libyen og Nigeria produceret mere end ventet, og disse lande er ikke omfattet af aftalen. Men der er et øget pres på, at også disse lande skal sætte loft over produktionen.