Højere priser presser ny stålfabrik

Verdens stålpriser er de seneste måneder steget så voldsomt, at det giver problemer for ny stålproducent i Frederiksværk.

Læs mere
Fold sammen
Normalt er det godt for en ny virksomhed at komme ind i et marked, når priserne i branchen er stigende. Men i Danscan Metal, der skal starte produktion 22. marts i det tidligere kontiværk på stålvalseværket i Frederiksværk er der nu nerver på.

»Vi er blevet lidt nervøse og usikre. Det er ikke så godt for os. Vores indkøb er blevet dyrere end budgetteret. Det bliver salgsprisen følgelig også, men det er vanskeligt at lave langtidskontrakter, når priserne stiger så voldsomt,« siger direktør Henrik Dam, der sammen med to russere og en ukrainer i december købte stålvalseværkets ellers lukkede såkaldte kontiværk for at genoplive det med henblik på at lave stangstål og profiler til det nordeuropæiske marked.

Kunder afventende
»Det vanskeliggør det for os at komme ind på markedet, for det er altid lettere at erobre markedsandele, når priserne er nogenlunde stabile. Nu vil mange potentielle kunder være afventende - i håb om at priserne falder igen, lige så hurtigt som de steg,« siger Henrik Dam, der allerede har ansat 50 medarbejdere til at klargøre den nye virksomhed og nu tæller på knapper for at finde ud af, om en planlagt ny ansættelsesrunde til april skal have det planlagte omfang.

Danscans forretningskoncept bygger på at springe over europæiske toldmure ved at købe stål i de gamle sovjetstater og forarbejde det i Danmark.

Ro hos DanSteel
Der er lidt mere ro på hos kollegerne i nabobygningerne i det gamle stålvalseværk, russiskejede DanSteel:

»Det er sådan set rart, at priserne stiger, men det gør råvarepriserne jo også. Det gamle stålvalseværk lavede så at sige råvarerne selv af skrot, mens vi køber rene råvarer, forarbejder dem og skal leve af værditilvæksten,« siger direktør Bent Petersen.

»Men udviklingen betyder, at vores salgsafdeling skal løbe hurtigere. Vi køber stål hver måned, og når priserne på et tidspunkt stabiliserer sig igen, kan det ikke nytte noget, at vi har varer, der er produceret på dyre råvarer,« siger Bent Petersen, der siger, at DanSteel fastholder sine prognoser for i år om at producere 480.000 tons pladestål i tre-holdsdrift med nu 340 medarbejdere.

Overraskelse
Hos begge de nye danske stålproducenter er der i øvrigt forbavselse over prisstigningerne: »Årsagen ligger vel i det store forbrug i Kina, og prisstigningerne er kommet over lang tid, men de burde være blevet lettet af, at Amerika igen har åbnet sit marked. Jeg tror, at priserne kan falde mindst lige så hurtigt igen,« siger Danscans Henrik Dam, der har en lang fortid som stålhandler i Europa og de gamle sovjetstater.

Bent Petersen, DanSteel: »Du skal ikke spørge mig, hvad der skete, for jeg forstår det ikke rigtig selv. Min oplevelse er, at det skete henover nytårsaften - og at hovedårsagen er, at der nu er så stor vækst i Kina, at de kan aftage alt, hvad der produceres.«