Høje oliepriser har fordele

Danmark vinder visse steder, når olieprisen suser i vejret som det sker lige nu.

Læs mere
Fold sammen
De tider er for længst forbi, hvor hastigt stigende priser på energi, var noget entydigt negativt og meget dårligt for dansk økonomi.

I dag er listen af fordele forbundet med stigende oliepriser lang og stor for Danmark. Så der er faktisk meget at glæde sig over, når olieprisen suser i vejret, og klokken måske kommer til at ringe med priser på 45 eller 50 dollar per olietønde. Både den vigtige betalingsbalance, og statens finanser, høster således store kontante gevinster af stigende energipriser. Det var før Dan-feltet som det første i Nordsøen begyndte at producere olie i 1972, at vores afhængighed af billig energi fra Mellemøsten var i top, og hastigt stigende priser på olie og anden energi var et rent onde, nærmest er sandt mareridt. Men siden 1970ernes oliekriser er der sket meget, og i dag er det en kompliceret sag at vurdere, om prishop på olie og andre energiformer er er til fordel eller ulempe for vores lille forblæste land.

Danmark har således siden 1998 med egne midler har dækket hele vores samlede forbrug af energi - og mere til. Faktisk er Danmark i dag netto eksportør af energi, fordi vi producerer mere både gas og olie, end vi selv kan forbruge.

»Danmark solgte sidste år for 25,7 milliarder kroner råolie og produkter heraf, mens importen lå på 13,6 milliarder kroner. Så vi havde en nettoindtægt på dette område på 12 milliarder kroner. De seneste forlydender om, at prisen på en tønde olie kan blive presset helt op på 50 dollar per tønde, svarer til en stigning på 25 pct. i forhold til den nuværende pris. Det vil forbedre betalingsbalancen med tre milliarder kroner om året,« siger Jens Brendstrup, der er cheføkonom i HTS - interesseorganisation for Handel, Transport og Service. Statens indtægter øges på samme tid.