Høje forventninger til A.P. Møller

Både DSV og A.P. Møller - Mærsk aflægger regnskab i næste uge. Begge aktier er steget med ekspresfart, så investorerne kræver store overskud. Holder forventningerne?

Aktiekalender

Regnskabet fra Danmarks i særklasse største virksomhed A.P. Møller - Mærsk, som udsendes fredag 26. marts, bliver uden tvivl hovedbegivenheden på næste uges danske aktiemarked.

Tallene fra hovedkontoret på Esplanaden i København vil - efter hvad selskabet selv har meldt ud - blive ikke alene flotte, men meget flotte. Et overskud på 12 milliarder kroner er stillet i udsigt.

Men aktiemarkedet tror på et endnu større plus - måske på 14 milliarder kroner - ud af en omsætning på op mod 160 mia. kroner. Det er i øvrigt lige som meget som fire gange omsætningen hos Novo Nordisk og Danisco - til sammen.

Store nyheder for 2004 ventes det verdensomspændende A.P. Møller - Mærsk dog ikke at komme med. Følges traditionen, bliver det højst til en udmelding om et 2004-resultat »på niveau med 2003«.

Den lave dollarkurs er ikke god for A.P. Møller, som ud over olieudvinding og søtransport også kontrollerer bl.a. Dansk Supermarked med mere end 900 butikker i Danmark under navne som Netto, Bilka og Føtex. Luftfart og skibsværfter er også en del af aktiviteterne.

Væksten i omsætningen ventes dog at overstige dollarfaldet, og med en kursstigning på 105 procent over det seneste år er der da også taget godt og grundigt forskud på glæderne.

Mærsk er ikke urørlig
A.P. Møller - Mærsk er ganske givet fortsat en god, langsigtet investering. Men der er også risikofaktorer, som det gælder om at holde øje med. Til dem hører:

Nye dollarfald. Både olie- og shippingaktiviteter afregnes i dollar.

Faldende oliepriser. Det vil ramme selskabet på flere områder.

Faldende fragtrater.

Fusioner blandt konkurrenter, som vil reducere Mærsk Sealands omkostningsfordel.

Økonomisk afmatning i den globale økonomi, som svækker verdenshandelen.

Protektionistiske tiltag og handelskrige mellem USA og EU eller andre store økonomier eller regioner.

Terror og global usikkerhed.

Samlet set er selskabet i en gunstig position, så fredag bliver en festdag, også selv om selskabet muligvis ikke helt kan leve op til de tårnhøje forventninger, som investorerne har til denne danske stolthed.

I næste uge også regnskab fra Brdr. Hartmann, SDC DanDisc og Radiometer, og tirsdag skal også KFX-aktien og transportgiganten DSV aflægge sit regnskab.

Også her er tale om lidt af en dansk perle, som da også er steget med 90 procent i kurs på aktiemarkedet over det sidste år.

Tysk fald i vente
Strømmen af regnskaber fortsætter torsdag, hvor der kommer tal fra ØK, Schouw & Co., Dan Truck Heden og den svenske tøjkæde Hennes & Mauritz.

Ellers kommer fredag formiddag det tyske industribarometer - Ifo-indekset - for marts måned. I februar faldt indekset for første gang i ti måneder, og det skyldtes et mørkere syn i engrosled og industri.

De seneste offentliggjorte tyske nøgletal har været til den dårlige side - eksempelvis faldt den tyske ordreindgang med i januar. Herudover er nogle af de tyske økonomiske institutter begyndt at nedjustere deres vækstskøn - eksempelvis DIW og instittutet i Halle. Alt i alt en udvikling, der næppe virker befordrende på de tyske erhvervslederes syn på udviklingen. Derfor ventes Ifo-indekset at falde til måske 95,5 i marts fra 96,4 i februar.

Onsdag kommer også tal for ordreindgangen på langvarige forbrugsgoder fra USA for februar, og torsdag eftermiddag kommer de særlige Jobless Claims-tal. De vil få megen opmærksomhed - er der tegn på forbedringer på arbejdsmarkedet? Jobless Claims har de sidste uger svinget omkring 350.000, og der ventes ingen større ændring her.

Så samlet set en spændende uge, hvor især fredag 26. marts vil markere sig som en særlig interessant dag.