Høje afkast at hente i Island

Varme kilder og sydende vulkaner. Det har Island. Men landet har også høje renter og en stigende kronekurs.

Høje afkast at  hente i Island - 1
Den blå Lagune, der opvarmes af de underliggende varme kilder, er blandt Islands mest berømte turistattraktioner. Varmen fra vulkanerne anvendes også som billig varmekilde til bl.a. nye store aluminiumssmelteværker, og det har skabt økonomisk vækst, der giver mulighed for at gøre en god investering. Foto: David Høgsholt Fold sammen
Læs mere
Der er penge at hente på Island. I hvert fald for lidt mere risikovillige investorer.

Renten på vulkanøen midt i Atlanterhavet, er nemlig betydeligt højere end herhjemme. Samtidig er den islandske krone steget som lyn og torden i 2004.

»Og der er ikke noget, som tyder på, at trenden vender - tværtimod,« lyder det fra analytiker i Jyske Bank, Ole Severinsen.

Han peger på, at det for tiden går rigtig godt med økonomien på Island, hvor billig energi fra varme kilder bl.a. bruges til nye store aluminiumssmelteværker, som producerer metalvarer til bl.a. USA.

Også turisme og andre sektorer er blevet opprioriteret, så Island handler ikke længere ene og alene om fisk, fisk og atter fisk.

»Der er for tiden gang i store investeringer i energiselskaber og aluminiumsfabrikker, og ingen vil sælge islandske kroner for tiden,« siger Ole Severinsen, som anbefaler køb af en islandsk statsobligation med udløb i 2007.

Den kaster 7,37 pct. af sig i årlig rente, og oven i dette er der så udsigt til at få en valutagevinst, hvis den islandske kroner fortsætter med at stige med ekspresfart.

Den islandske krone er en frit flyende valuta, og den Islandske Nationalbank har et inflationsmål, som hedder 2,5 pct. Prisudviklingen er kun lige akkurt under dette mål, og der er derfor ikke umiddelbart udsigt til lavere renter - nærmest tværtimod, eftersom der er god fart på islandsk økonomi.

Jyske Bank har i øvrigt også skruet et lidt mere avanceret investeringsprodukt sammen, som er udstedt i islandske kroner. Det er en garanti-obligation, som åbner i kurs 100, og som også udløber i kurs 100 om tre år. Obligationen investerer i aktier fra Kina, Korea, Japan og USA, og stiger de i snit med ekempelvis 20 pct. over de tre år, får investorerne kurs 120 for deres obligation, plus - eller minus - de udsving, der måte være i den islandske krone i samme periode. Den nye strukturerede obligation hedder »JBPB Asia+2007«.