Hobro vil satse massivt på brint

Energi. I næste uge tager Mariagerfjord Kommunes borgmester første spadestik til Danmarks første iværksætterhus inden for brint og brændselsceller.

Om føje år kan Hobro måske skifte navn til Hobrint. I hvert fald har den jyske by meget store ambitioner, når det handler om at etablere et udviklingsmiljø for brint og brændselsceller.

Tirsdag i næste uge når initiativerne en foreløbig kulmination, når borgmester Hans Christian Maarup, Mariagerfjord Kommune, tager første spadestik til Danmarks første iværksætterhus indenfor brint og brændselsceller, Cocoon.

Huset bliver nabo til Hobros eksisterende erhvervskollektiv, Cemtec, der i dag huser en snes såkaldte spire-virksomheder. De to huse forbindes med en glaskorridor, idet det er planen, at Cocoons lejere skal kunne benytte en række fællesfaciliteter hos Cemtec.

Iværksætterhuset, der bliver på 1.000 kvadratmeter og blandt andet er finansieret via EU og Mariagerfjord Kommune, skal rumme såvel laboratorier som kontorer.

Allerede inden første spadestik har tre virksomheder bestilt plads i huset, oplyser salgs- og marketingassistent Birgitte Bauer Pedersen, Cemtec.

To af virksomhederne er endnu ikke parate til at stå frem, men det er helt officielt, at Dantherm i Skive rykker ind i det nye hus med en udviklingsafdeling.

Skive-koncernen har gennem længere tid arbejdet med nødstrømsanlæg baseret på brændselsceller.

Efter planen kan Cocoon indvies i foråret 2008.

Iværksætterhuset er langt fra det eneste brintinitiativ i byen i bunden af Mariager fjord.

I løbet af august vil en ny, lille brintbil nemlig rulle ud på gaden. Hywet hedder den.

Der er tale om en brintbaseret videreudvikling af elbilen Kewet.

Visionerne omfatter også etableringen af landets første kommercielle elektrolyse-anlæg.

Bag projektet står et nyt selskab, Energi Hobro Hydrogen A/S, der hører under Energi Randers Holding. Brint-tankstationen ventes at være klar til drift i løbet af næste forår.

Ifølge Birgitte Bauer Pedersen har brint-miljøet i Hobro et meget tæt samarbejde med Aalborg Universitet, som nu også opruster kraftigt indenfor brint og brændselsceller.

Det sker med ansættelsen af en ny professor og en udenlandsk adjunkt på Institut for Energiteknik.

Samtidig bliver Hobro hjemsted for en selvstændig enhed kaldet HEAT, som skal sætte turbo på udviklingen af brintteknologi i Danmark.

HEAT, der er en forkortelse for Hydrogen Economy and Applied Technology, skal fungere som en katalysator mellem universiteternes forskningsgange og virksomhederne. Hobro-aktiviteterne har også trådt til Århus Universitets Jordbrugsvidenskabelige Fakultet.