H&M vader i penge

Modekæden Hennes & Mauritz kan ikke nå at investere et stadig stigende overskud.

Den svenske modekæde Hennes & Mauritz, der har danske Rolf Eriksen som chef, buldrer videre.

Årsregnskabet, der kom i går, indeholdt f.eks. en aldeles usædvanlig sætning for disse tider: »Den kraftige resultatforbedring har givet koncernen en likviditet, som bedømmes at ligge væsentligt over, hvad der er brug for for at fortsætte H&Ms fortsat kraftige ekspansion«.

Sådan!

Tallene: Omsætning 56,6 mia. skr. (mod 53,3 mia. året før) og overskud 9,6 mia. skr (8,6 mia.).

Også beskæftigelsen steg, idet der nu er 28.416 medarbejdere mod 25.674 for et år siden.

Efter skat var overskuddet på 6,4 mia. skr., og det bedømmes altså som mere end rigeligt til foreløbig 2004s investeringsprogram, der består i etablering af 140 helt nye butikker, deriblandt fem i Canada og to i Slovenien.

Hoveddelen af ekspansionen skal ske i Storbritannien, Tyskland, Frankrig, Spanien, Polen - og USA, som H&M under bl.a. stor fagforeningsbevågenhed lige så stille har taget hul på.

Ringe dollareffekt
Regnskabet har i øvrigt også H&Ms stilfærdige kommentar til europæisk erhvervslivets store korsang for tiden - den om den forfærdeligt lave dollarkurs. H&M, der bl.a. har store indkøb i dollar, er kun påvirket negativt på valutakurser for 157 mio. skr., og det er i forhold til året før på den store omsætning kun en forringelse på 200 mio. kr.

Året før havde H&M nemlig gevinst på kursudsvingene.

H&M-regnskabet blev modtaget særdeles positivt af det svenske aktiemarked, der gav kursstigning på op mod fem pct. torsdag. Forklaringen var bl.a. at H&Ms salgstal i december var langt bedre end ventet, selvom også H&M synes at forbrugernes købelyst er noget under normalt.