HK-ansatte varsler sympatikonflikt mod Ryanair

Fagforbundet HK Privat har nu afsendt første varsel om sympatikonflikt mod Ryanair. En konflikt vil omfatte de HK-medarbejdere, der udsteder billetter og fører passagerne ud til flyene.

Foto: ANDY RAIN.
Læs mere
Fold sammen

HK Privat er nu klar til at gå i sympatikonflikt mod det omstridte irske luftfartsselskab Ryanair, hvis der ikke kommer nogen overenskomstaftale på bordet med det danske fagforbund Flyvebranchens Personale Union (FPU).

Det oplyser formand for HK Service Hovedstaden, René Knudsen, som har afsendt første strejkevarsel om en sympatikonflikt.

»Vi har fået en anmodning i forhold til hovedkonflikten, som involverer FPU, og på den baggrund fremsender vi varsel om sympatikonflikt, da Ryanair ikke har ønsket at indgå overenskomst,« siger René Knudsen.

Ryanair har bebudet, at selskabet vil etablere base i København fra 26. marts. Det betyder, at selskabets personale skal overnatte i København og betjene en række faste ruter ud af Københavns Lufthavn.

HK Privat organiserer de medarbejdere, der udsteder billetter og fører passagerne ud til flyene. Ifølge René Knudsen vil en sympatikonflikt kun vedrøre det arbejde, som medlemmerne udfører for Ryanair.

»Hvis en medarbejder eksempelvis har en ti-timers vagt, og den halve time er for Ryanair, så vil det kun være den halve time, der er omfattet,« siger han.

HK Service-formanden håber fortsat, at Ryanair vil »besinde sig« og indlede forhandlinger med FPU om en overenskomstaftale.

»Det er helt klart målet. Vi er ikke ude på, at nogle firmaer ikke må operere, men de skal bare gøre det inden for den danske model. Vi er jo ikke et lavtlønsområde. Hvis nogle skal have base og bo her i København, så er der grænser for hvor billigt, man kan bo, med mindre man bor i en skurvogn, og det er efter vores mening ikke et passende ophold. Hvis man skal have en lejlighed i København, skal man have en vis indkomst,« siger René Knudsen.

Ryanair har hidtil afvist at indgå overenskomst, og selskabet har meddelt, at man vil møde enhver blokade og konflikt med retslige skridt. Derfor har LO lagt sag an ved Arbejdsretten med krav om, at Ryanair anerkender, at den varslede konflikt er lovlig. Arbejdsretten mødes 26. marts.