Hjerteblod på fast løn

Familiekoncernen Metro Therm i Helsinge blev for et år siden solgt til en stor svensk koncern. Men den adm. dir. i Metro Therm hedder stadig Mikael Schrøder.

Ingen regler uden undtagelse.

Adm. dir. Mikael Schrøder, Metro Therm med domicil i Helsinge, forstår godt problematikken med, at familien fortsætter på topposten, når familievirksomheden bliver solgt.

Hverken efternavnet eller tidligere sejre kan bruges i dagligdagen, hvis der ikke vises resultater, lyder det fra den 56-årige Mikael Schrøder fra mobiltelefonen i Norge, hvor han er på forretningsrejse.

Metro Therm er stiftet helt tilbage i 1921, og Mikael Schrøders far, Jørgen Schrøder, havde i første omgang halvdelen af virksomheden, men overtog den 100 procent midt i 1970erne.

I stedet for at overdrage aktierne til de fire børn blev der etableret en fond, Metro Schrøder Fonden, som overtog alle aktierne i koncernen. Det er disse aktier, som for et år siden blev solgt til den svenske industrikoncern Nibe og dermed gled Metro Therm ud af familiens kontrol.

Nibe betingede sig dog, at Mikael Schrøder fortsatte som adm. dir. i Metro Therm. I hvert fald i minimum fire år. Men Mikael Schrøder kan sagtens se sig på denne post i endnu ti år.

For fuld kraft
Han har ikke noget problem med at holde gejsten, ligesom hjerteblodet for Metro Therm fortsat pumper for fuld kraft.

»Jeg har været i virksomheden i 33 år, de sidste 25 år som adm. dir. Jeg er vokset op med virksomheden, jeg har den i blodet, og den er en del af mig. Så jo, der er masser af hjerteblod i det her, men om ejeren er fonden eller en svensk industrikoncern er ikke så afgørende.«

»Måske var vi i fonden ikke skarpe nok til at stille krav til Metro Therm. Det sker nu, og det er godt. Dermed giver det også synergier til moderselskabet Nibe.

Virksomheden producerer vandvarmere, omsætter for 280 mio. kr. og har i alt 300 medarbejdere. Med den nye ejer er der kommet lidt mere damp under kedlerne. »Nibe har vist os meget stor tillid, så jeg ser meget positivt på, at fortsætte som direktør i en virksomhed, selv om familien slipper kontrollen og en ny, større koncern tager over.«