Hjemmeservice er en overskudsforretning

Regeringen vil halvere tilskuddet til hjemmeservice, men lavere statstilskud til ordningen vil være en rigtig dårlig forretning for staten. Det viser beregninger fra Dansk Handel & Service, der bakkes op af hjemmeservicevirksomhedernes brancheorganisation.

De to organisationer forstår ikke, hvorfor regeringen vil spare 226 mio. kr. på en ordning, der giver staten et nettooverskud.

- Det er uforståeligt, at man næsten halverer tilskuddet til den her ordning, når man mangler penge i statskassen. Vi har lavet en beregning, der viser, at alene via skatter og moms giver hjemmeserviceordningen et nettooverskud, siger erhvervspolitisk konsulent i Dansk Handel & Service Annette Skjoldager.

Dertil kommer, at mange af de mennesker, der er beskæftiget i hjemmeservice, typisk har været langtidsledige. Derfor sparer man yderligere omkostninger til dagpenge, som ikke er regnet med i Dansk Handel & Services regnestykke, påpeger Annette Skjoldager.

VK-regeringen forslår at reducere statens tilskud til rengøring fra 50 til 40 procent. Det vil ifølge formanden for hjemmeservicevirksomhedernes brancheorganisation Torben Damm Mørch betyde en umiddelbar prisstigning på timeprisen på omkring 20 procent.

Timeprisen ligger i gennemsnit på ca. 110 - 120 kr. Den højere timepris ventes få kundekredsen på omkring 232.000 familier til at svinde ind med mellem 20 og 40 procent.

Den mindre kundekreds vurderes af brancheforeningen at give 3500 færre ansatte i hjemmeservicevirksomhederne. Der er omkring 5000 fuldtidsstillinger i hjemmeserviceerhvervet, der bestrides af mellem 8000 og 10.000 mennesker.

Ritzau