Hjemme-PC til skæg og ballade

Spillemaskiner: Danskerne bruger mest hjemme-PCer til spil og privat brug. Kun 11 procent bruger den alene til arbejdsformål, viser en ny undersøgelse. Socialdemokratiet siger, at det var en af grundene til, at ordningen blev afskaffet.

Det var Marcus på 11 og ikke far på 41, der valgte hvilken PC, familien skulle have under den gamle hjemme-PC ordning.

Derfor var det ikke arbejdsmaskiner, men rene spillemaskiner, der blev solgt. Det viser brugen af PCerne med al tydelighed.

Kun 11 procent af de hjemme-PCer, der blev solgt under SR-regeringens ordning, som ophørte i slutningen af 2000, bruges til rene arbejdsformål. Det viser en undersøgelse, som analysefirmaet Zapera A/S har foretaget for Berlingske Tidende.

23 procent af de adspurgte i undersøgelsen har en hjemme-PC, som er købt gennem arbejdspladsen, og af dem siger 54 procent, at den kun bruges til private formål. 35 procent siger, at de både bruger den til arbejde og privat brug.

»De typiske PCer i den gamle ordning var store, dyre maskiner med kraftig processor, masser af RAM (arbejdshukommelse, red.) og et kraftigt grafikkort. Vi kunne se, at det var sønnen og ikke faren, der havde dikteret, hvordan den skulle se ud,« siger Anders Herløv, salgsdirektør hos Hewlett-Packard (HP) i Danmark.

Han kan ikke rigtigt se, hvorfor det var en offentlig opgave at yde tilskud til spillemaskiner til unge, for de skal nok få købt en PC alligevel. HP fik kun knap ti procent af salget under den gamle ordning, for HPs maskiner er typisk kontormaskiner, som HP så måtte opgradere voldsomt for at sælge dem som hjemme-PCer, siger han. Derfor er HP glad for den nye PC-ordning, som er designet langt mere som en hjemmearbejdsmaskine - blandt andet med krav om, at en netadgang, som det offentlige betaler til, skal have adgang til virksomhedens netværk.

Bedre for ældre

»Vi er glade for den nye PC-ordning, for den vil formentlig få flere ældre, der i dag lider lidt af »tastaturskræk«, til at bruge PC og internet,« siger Anders Herløv.

I Socialdemokratiet siger man, at den gamle ordning løb løbsk.

»Vi var godt klar over, at den gamle ordning udviklede sig i denne retning. Det var en af årsagerne til, at vi afskaffede den,« siger Thomas Adelskov, IT-ordfører for Socialdemokratiet. Det gav ikke flere hjemmearbejdspladser, som ellers var hensigten, erkender han. Men det gav flere PCer i de danske hjem, hvilket var med til at løfte IT-kompetencen, siger Thomas Adelskov.

Undersøgelsen fra Zapera dækker 501 danskere mellem 15 og 60 år. Undersøgelsen dækker ikke alle danskere, da den er foretaget gennem en undersøgelse over nettet, men Zapera dækker bredt, da over 70 procent af danskerne har adgang til nettet i dag.