Heste har fået eget råd

Hestefolk er ikke bange for at gå mod strømmen. Mens råd, nævn og udvalg nedlægges på stribe, er de klar med et nyt initiativ: Et Hesteråd.

Det er en kold tid for råd, nævn og udvalg. De lever livet farligt og nedlægges på stribe. Men det skræmmer ikke landets hestefolk. De er på vej med et nyt råd: Et Hesteråd.

Oprettelsen af det nye råd blev vedtaget på Hestekongres 2002, som Landsudvalget for Heste netop har afviklet. Landsudvalgets formand, Nick Elsass gik allerede dagen efter i gang med at få oprettet rådet.

»Hesterådet skal skabe større opmærksomhed om hestevelfærd og større bevidsthed om, at Danmark er Europas hesteland nummer et,« siger Nick Elsass.

Førstepladsen fremgår af en ny undersøgelse fra Landbrugets Rådgivningscenter, der viser, at Danmark med 28,3 heste pr. 1.000 indbyggere topper i EU. De ca. 150.000 danske heste skaber ca. 30.000 fuldtidsjob, og det vil hesterådet gerne sættes fokus på.

»Der er meget lidt opmærksomhed omkring den store rolle, som heste spiller inden for dansk landbrug, og hvor mange arbejdspladser de rent faktisk skaber,« siger Nick Elsass. »For øjeblikket er der ingen sikker statistik på området, men hvis vi sammenligner os med f.eks. Sverige, hvor heste skaber mellem 20.000-30.000 fuldtidsjob fordelt på omkring 25 brancher.

Hesterådet vil sætte fokus på problemer som transport af slagteheste til udlandet, uhensigtsmæssigt udstyr eller forkerte træningsmetoder.

»Det er vigtigt, at vi får set på, hvordan vi får forbedret hestenes livskvalitet. Rådet skal kort sagt gøre det sjovere og bedre at være hest i Danmark.«