Her skylder danskerne færrest penge i banken

En undersøgelse om danskernes gæld viser, at indbyggerne i Brøndby Kommune har mindst gæld i banken, mens folk i Gentofte og en række jyske kommuner har mest.

Jyder skylder generelt flere penge i banken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Indbyggerne på Vestegnen skylder færrest penge til banken. Det viser en undersøgelse om danskernes gæld fra Bankly, der har lavet en oversigt over den gennemsnitlige gæld i samtlige landets kommuner.

Her ses det, at indbyggerne i Brøndby, Albertslund, Herlev, Ballerup og Rødovre Kommuner har mindst gæld i pengeinstitutter med et gennemsnit omkring 50.000 kroner. Omvendt er borgerne i Gentofte Kommune med 163.000 kroner dem med mest gæld i banken.

Louise Aggerstrøm Hansen, privatøkonom i Danske Bank

»For at få noget gæld skal man også have en formue.«


Ifølge privatøkonom i Danske Bank Louise Aggerstrøm Hansen skyldes det blandt andet, at der en sammenhæng mellem, hvor mange penge man har, og hvor mange penge man kan låne.

»Man kunne godt tro, at der var meget gæld de steder, hvor folk ikke har så mange penge, men det er ikke tilfældet. For at få noget gæld skal man også have en formue,« siger hun og tilføjer:

»Der er Brøndby og Albertslund måske nogle af de steder, hvor man ikke kan optage meget store lån i pengeinstitutterne, og hvor man måske heller ikke har brug for det.«

Privatøkonom i Arbejdernes Landsbank Brian Friis Helmer er ikke så overrasket over, at indbyggerne i kommunerne på Vestegnen har den mindste bankgæld.

»Et stort flertal i de her kommuner bor til leje, og så har man ikke det samme behov for at optage lån,« siger han.

Jyder har større bankgæld

Gentofte Kommune efterfølges af fire tyndtbefolkede kommuner i Jylland i topfem over kommuner med mest gennemsnitlig gæld i pengeinstitutter pr. indbygger. Lemvig, Tønder, Brønderslev og Hjørring indtager således de sidste fire pladser med en gennemsnitlig gæld i pengeinstitutter på omkring 145.000 kroner.

De jyske kommuners høje placering på listen kan skyldes flere ting, vurderer Louise Aggerstrøm Hansen.

»Typisk kan den højere gæld i pengeinstitutterne i de her kommuner forklares med, at man har sværere ved at optage gæld i sin friværdi. I de jyske kommuner er man samtidig mere tilbøjelig til at have en bil, hvilket mange ikke har i omegnskommunerne omkring København,« siger privatøkonomen.

Brian Friis Helmer har også svært ved at se en entydig forklaring på, hvorfor de jyske kommuner ligger så højt placeret på listen over kommuner med mest gæld i pengeinstitutter. Han vurderer dog, at ejerstrukturen på boligmarkedet kan spille en rolle.

»Der er langt flere i de jyske kommuner, som bor i en ejerbolig og derfor vil have mere gæld. Men hvorfor lige præcis disse fire kommuner ligger så højt, er meget svært at sige,« siger Brian Friis Helmer.

Boliggæld størst omkring København

Undersøgelsen fra Bankly indeholder også oversigter over, hvor indbyggerne har mest og mindst boliggæld i landet. Her scorer Gentofte Kommune igen højest og efterfølges af omkringliggende kommuner som Rudersdal, Hørsholm, Dragør og Allerød.

Ifølge Louise Aggerstrøm Hansen er boliggælden den absolut største drivkraft bag alle danskeres gæld.

»For mange danskere er det en favoritmåde at optage gæld på, fordi det er billigt at optage lån i sin bolig,« siger hun.

I den anden ende af skalaen er Brøndby Kommune igen topscorer med mindst gennemsnitlig boliggæld. De øvrige kommuner i den topfem er Albertslund, Ærø, Ishøj og København.

LÆS MERE