Her hyrer de og her fyrer de i dansk erhvervsliv

Beskæftigelsen i Danmark har været støt stigende de sidste seks år - omend med behersket takt. Berlingske Business Magasin har netop gjort status over udviklingen i landets 1.000 største virksomheder. Se hvem der har hyret, og hvem der har fyret i dansk erhvervsliv.

Foto: Jeppe Bjørn Vejlø.
Læs mere
Fold sammen

Opsvinget oven på finanskrisen har bevæget sig foruroligende langsomt, og det er ikke kun på de store danske virksomheders salg, at det kan aflæses. Også antallet af ansatte i landets 1.000 største virksomheder - uden for finanssektoren - er kun steget med beskedne to pct. sidste år.

Når det gøres op i konkrete tal, har landets 1.000 største virksomheder alligevel forlænget lønningslisterne med i alt 32.228 nye job - ude og hjemme, fremgår det af Berlingske Business Magasin.

Se om virksomhederne i dit lokalområde har hyret eller fyret det seneste år

Grøn = flere ansatte. Rød = færre ansatte.

Se grafikken i fuld størrelse på din computer her

61 pct. af de store virksomheder havde ved udgangen af sidste regnskabsår flere ansatte end et år tidligere, mens godt hver tredje virksomhed har skåret på lønkontoen af den ene eller den anden grund.

For at tage de gode nyheder først har ni danske virksomheder i det forgangne år forøget medarbejderstaben med flere end 1.000 personer.

Carlsberg har i løbet af året øget staben med 8.127 – primært som følge af opkøb i Asien. Og så er der de to store erhvervsbulldozere, medicinalflagskibet Novo Nordisk og smykkefirmaet Pandora, som bare vokser støt og stabilt uden at købe sig til vækst. I Novo Nordisk og Pandora har de fået hhv. 5.306 og 3.047 nye kolleger rundt om i verden.

Ud over disse kæmper har seks andre danske virksomheder øget beskæftigelsen med flere end 1.000 i løbet af det seneste år, og det er Falck, revisionsselskabet EY, som fusionerede med KPMG i 2014, Dansk Supermarked, Danfoss, Lars Larsens Jysk i Tyskland samt Zebra, der står bag Tiger-kæden, der vokser eksplosivt på verdensplan.

Nedskæringer og frasalg

Blandt de som har skåret i lønningslisterne er først og fremmest det skrantende luftfartsselskab SAS, som i løbet af det seneste år har reduceret medarbejderstaben med 1.798 og VKR, der blandt andet står bag Velux-vinduerne, som solgte datterselskaber fra og dermed har sagt farvel til 1.075 medarbejdere.

Efter mange år med masser af virksomhedskøb hvert eneste år, er servicegiganten ISS nu i gang med en hovedrengøring i eget hus, og det har sidste år kostet 11.534 job i den danske koncern. Men ISS er fortsat en kæmpe arbejdsgiver – også i internationalt perspektiv – med næsten 525.000 ansatte. Sammen med A. P. Møller - Mærsk, Carlsberg og Novo Nordisk beskæftiger servicegiganten 700.000 ud af de knap 1,7 millioner ansatte i landets tusind største virksomheder.

En god håndfuld andre af de andre store danske selskaber er blevet mere end 400 færre i det forgangne år. Blandt andre FLSmidth, der har solgt Cembrit, Post Danmark, DSB, Scandinavian Tobacco, Arla og servicekoncernen Compass Group.

Finansfyringer

Hvis man skal tale om en hel løntung branche, der gennemgående er præget af nedskæringer, er finanssektoren ret enestående. Berlingske Business Magasins opgørelse viser således, at halvdelen af de 40 største danske finanshuse har skåret ned på antallet af medarbejdere.
De 40 banker havde ved udgangen af 2014 43.386 ansttte, og det var 267 færre end året før.

Det er ikke mindst de to storbanker, der har været ude med salamikniven. Danske Bank har skåret med 644, mens de er blevet 175 færre hos Nordea. Men i den store sammenhæng er det relativt beskent i betragtning af, at Danske Bank har 18.478 ansatte og Nordea 6.363.

Så er der gået hårdere til stålet i den kriseramte Danske Andelskassers Bank, der har skåret 89 job væk og er nået ned på 405 ansatte.

I finanssektoren er der trods alt også nogle, der har forlænget lønningslisterne. Det gælder blandt andre Jyske Bank, der slog sig sammen med realkreditselskabet BRF, og Jutlander Bank, som opstod som en fusion af Sparekassen Himmerland og Sparekassen Hobro.