Her er verdens nye superfilantrop

Forud for den ventede Alibaba-børsnotering har en af e-handelskæmpens stiftere meddelt, at han opretter en gigantisk godgørende fond.

Jack Ma, medstifter af den kinesiske Alibaba-koncern. Fold sammen
Læs mere
Foto: CARLOS BARRIA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den fremadstormende kinesiske e-handelskoncern Alibaba ventes snart at offentliggøre detaljerne i det, der kan blive en af de største børsnoteringer nogensinde. Men ikke nok med det. Nu meddeler en af Alibabas stiftere, Jack Ma, at han vil være filantrop.

Ifølge nyhedsstationen CNN har Jack Ma etableret to fonde, der sidder på optioner på to procent af ejerskabet på Alibaba-koncernen. Og et par procent udgør altså en vægtig størrelse, når man taler om selskaber af Alibabas kaliber.

Nogle analytikere vurderer angiveligt, at koncernen har en værdi af 170 milliarder dollar. Det betyder, at fondene i det tilfælde ville sidde på aktiver til en værdi af 3,4 milliarder dollar - eller omtrent 18,7 milliarder kroner.

I vesten er det ikke usædvanligt, at fonde med godtgørende formål ejer en betydelig del af koncerner. Et hjemligt eksempel kunne være Mærsk-fonden, der officielt hedder »A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal«.

Men i det nykapitalistiske Kina er det langt fra sædvane med den slags ejerskab. Blandt andet derfor vækker beslutningen opmærksomhed.

Fondenes formål bliver at støtte miljøsager, sundhedsfremmende arbejde samt uddannelse og kultur i Kina. Jack Ma mener, det er på tide at tage ansvar for fremtiden.

»Vi bliver nødt til at påtage os ansvar og iværksætte tiltag, der kan forbedre det miljø, vores børn kommer til at arve,« siger Jack Ma ifølge CNN.

Fondens størrelse vækker også glæde blandt nogle af de kendte amerikanske filantroper - deriblandt hos tidligere New York-borgmester Michael Bloomberg.

»Deres gave sætter et nyt niveau for filantropi i Kina. Forhåbentlig vil andre iværksættere og forretningsfolk verden over følge i deres fodspor,« siger Michael Bloomberg ifølge CNN.

Alibaba Group Holding er Kinas største e-handelsselskab. Det er moderkoncern for en række markedstjenester på nette, og i 2012 solgte det for mere, end hvad amerikanske eBay og Amazon gjorde tilsammen.

Alibaba arbejder primært i Kina gennem portalerne Alibaba.com og Taobao. Alibaba er stiftet i 1999 i Hangzhou.