Her er verdens mest innovative økonomier

Sydkorea har en af klodens mest innovative økonomier, men kæmper fortsat på at omsætte det til fortjeneste. Danmark er nummer ni på listen.

Sydkorea topper listen over mest innovative økonomier.  Fold sammen
Læs mere
Foto: CHOO YOUN-KONG
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er i Sydkorea, det sner, hvis man er på jagt efter den ombejlede innovation, der er blevet et nyere tids mest populære buzzwords.

I et nyt indeks, som Bloomberg har udarbejdet, topper Sydkorea som verdens mest innovative økonomi. Begrebet dækker blandt over offentlige investeringer i forskning og udvikling, antallet af højteknologiske virksomheder, koncentrationen af forskere og ingeniører og aktivitet på patentfronten.

Danmark ligger nummer ni på samme indeks, hvor Tyskland og Sverige er henholdsvis nummer to og tre.

Trods guldmedaljen har Sydkorea dog overordentligt vanskeligt ved at forvandle de gode intentioner til won på bundlinjen. Det skyldes først og fremmest mentaliteten blandt landets unge, påpeger en ekspert over for Bloomberg.

»Hvis du er forsker eller ingeniør hos Samsung, og du får en fantastisk ide, så siger du ikke bare op for at begynde at sælge ideen til investorer og starte dit eget firma - du går i stedet til ledelsen i Samsung,« siger  Marcus Nolan, ekspert i international økonomi med særlig fokus på Korea-halvøen og sammenligner med kulturen i USA, hvor tendensen derimod er, at de yngre generationer er stærkt forhippet på at starte deres egen virksomhed.

I Danmark har det længe været et politisk ønske at skabe mere en mere innovativ økonomi, om end man fra politisk hånd har været uenige om, hvordan man bedst inspirerer til den slags.

I en rapport fra 2012, der blev udarbejdet af Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser, blev det anslået, at afkastet ved offentlige investeringer i forskning og udvikling havde et afkast på 20-40 procent, ligesom man anslog, at høje forskningsinvesteringer og høj velstand ser ud til at have en sammenhæng.