Her er USAs fede pølse ... og rådne banan

Den nordamerikanske nation er på mange måder kontrasternes land. Her er de økonomisk set fem bedste og fem værste stater i USA.

Hestevognen er kommet frem til en festival i det, der er USA fattigste by. Booneville i Owsley County, Kentucky. Her lever 41 procent af befolkningen under den amerikanske fattigdomsgrænse. Fold sammen
Læs mere
Foto: MARIO TAMA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I Danmark har vittige hoveder betegnet det østjyske vækstområde som "den fede pølse", mens udkantsområdet i blandt andet Vestjylland har fået det mindre flatterende stempel "den rådne banan".

Samme etiketter kan man naturligvis lægge på andre landes regioner, da der altid er forskel på områders styrke.

USA er i den henseende ingen undtagelse. En opgørelse fra det statistiske kontor Census Bureau viser, hvor de højeste og laveste husstandsindkomster er. Opgørelsen viser også, at USA med lidt god vilje ligeledes har geografisk set aflange områder, hvor det står henholdsvis godt og skidt til.

Det amerikanske nyhedssite Daily Finance skriver, at den gennemsnitlige husstandsindkomst i USA er faldet for andet år i træk, når man ser på 2011-tallene, og at gennemsnitsbeløbet nu ligger otte procent under toppunktet i 2007 - før finanskrisen ramte verdens økonomiske lokomotiv.

Se billederne: Velkommen til Booneville - USA fattigste by

Og hvor står det så værst til? Statistikken viser, at det drejer sig om et bælte af stater i den sydøstlige del af landet - fra de gamle sydstater Arkansas, Mississippi og Alabama til de lidt nordligere stater Kentucky og West Virginia. Staten Tennessee skærer dog bananen over, da den er ikke blandt de lavest rangerende stater.

De fem ovennævnte stater udmærker sig ved at have den laveste gennemsnitlige husstandsindkomst - og det mellem 41.425 dollar og 36.919 dollar. Sidstnævnte beløb gælder indbyggerne i Mississippi, der altså er USAs fattigste.

For at komme til den anden ende af spektrummet skal man ikke til solbeskinnede Californien med dens teknologi og filmelskende indbyggere. I stedet skal man til de nordøstlige kyststaterne, der ligger på hver side af New York.

Det drejer sig om Massachusetts, Connecticut, New Jersey og Maryland - hvoraf den sidstnævnte ligger klods op ad hovedstadens distrikt, Washington DC. Her er gennemsnitsindkomsten for husstandene på mellem 62.859 og 70.004 dollar - og Maryland er topscoreren.

Eneste geografiske afstikker er USAs allernordligste stat Alaska. Her betyder indtægter fra naturressourcer, at man kan notere sig en gennemsnitsindkomst på 67.825 dollar, hvilket gør vildmarksstaten til USA næstbedste i opgørelsen.

Kuriøst nok så følges gennemsnitsindkomsten i de fattigste stater ikke nødvendigvis med arbejdsløshedsprocenten. Ifølge den politiske tænketank Brookings Institution skyldes det, at der er stor forskel på, hvad de enkelte staters indbyggeres indkomst kommer fra.

"Indkomsten for middel- og lavtlønnede er faldet eller stagneret i en årrække," siger tænketankens talsperson Elizabeth Kneebone ifølge Daily Finance og tilføjer:

"Så man kan godt have en situation, hvor der bliver skabt job - men jobtypen betyder meget. Hvis det drejer sig om lavtlønnede job, så er det ikke sikkert, at man bliver løftet over fattigdomsgrænsen, selv om man får et fuldtidsjob."

Den officielle fattigdomsgrænse er ifølge det amerikanske sundhedsministerium en årlig indtægt på 23.050 dollar for en familie på fire personer.

Se billederne: Velkommen til Booneville - USA fattigste by