Her er Lars Tvedes banemand: Udlandsdansker svinger pisken over beundret iværksætterikon

Den nye bestyrelsesformand i venturefonden Nordic Eye, Niklas Holck, er hærdet til strid gennem mange år hos Mærsk og den internationale shippingindustri. Det ryster ikke det tidligere Brlingske-talent at fælde rigmanden og forfatteren Lars Tvede, som han fyrede på gråt papir i sidste uge.

Nordic Eyes nye bestyrelsesformand, Niklas Holck, er trænet gennem mange år i A.P. Møller - Mærsk. PR-foto Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I sidste uge gjorde den tidligere Mærsk-mand Niklas Holck det, som de færreste havde forestillet sig. Han fyrede den beundrede rigmand, forfatter og iværksætterikonet Lars Tvede som partner i venturefonden Nordic Eyes managementselskab. Det var ellers Lars Tvedes tidligere ven og partner Peter Warnøe, der i offentlighedens øjne stod til at ryge, men nu har Warnøe – trods bilagsrod og ulovlige lån – overraskende vundet første runde.

Mange års karriere i Mærsk, herunder fire års udstationering til Benin og Niger i Afrika efterfulgt af en årrække i det børsnoterede græske containerrederi Costamare har hærdet og formet den cand.merc.- og MBA-uddannede Niklas Holck – og i øvrigt gjort ham økonomisk uafhængig, så han har kunnet droppe rederijobbene og investere i bl.a. Nordic Eye og ejendomsplatformen Brickvest.

»Jeg er drevet af friheden til at prøve nye ting og løse problemer, der står i vejen for organisationers succes, og omvendt trives jeg ikke særlig godt med begrænsninger. Derfor er jeg tiltrukket af startups og venture, for hele pointen er jo netop at løse vigtige problemer kreativt,« siger Niklas Holck.

Knusende ro

Før jul tiltrådte han som ny bestyrelsesformand for det kriseramte Nordic Eye Management, som styrer investeringerne i venturefonden af samme navn. Managementselskabets organisation eksploderede i efteråret, hvor en stribe partnere og den daværende bestyrelsesformand sagde stop efter lang tids kritik af Peter Warnøe.

I dag er den ukendte Niklas Holck blevet en offentlig person i Danmark, hvilket han tager med knusende ro. »Jeg blev advaret kraftigt mod at blive formand for Nordic Eye, men en række familiemedlemmer og venner har investeret på min anbefaling. Nordic Eye-situationen ligger lige til højrebenet for mig. Det er specielt motiverende, at der står mildt sagt uvedkommende motiver bag dramaet. Jeg glæder mig virkelig til at få det stoppet og få stillet de ansvarlige til regnskab,« siger Niklas Holck, som er klar til at tage kampen op med Lars Tvede, som ikke umiddelbart finder sig i at blive fyret og strippet for fremtidige gevinstmuligheder.

Underminerer venturefond

Niklas Holck beskylder Lars Tvede for at underminere Nordic Eye Management, og har fundet det nødvendigt at tage et opgør med en »lille gruppe aktører«, herunder Lars Tvede forstås, som ifølge Niklas Holck har »pustet til ilden bag linjerne og i pressen«. Niklas Holck har nu overdraget sager om uanmeldte interessekonflikter, brud på tavshedspligt, advokatskik og loyalitetsforpligtelser til Nordic Eyes advokat. »Jeg arbejder målrettet på at få skabt ro om Nordic Eye,« siger han.

Niklas Holck startede sin karriere hos Procter & Gamble i Stockholm, men hårfarve og ansigtscreme var ikke lige ham. Det var Mærsk Procurement til gengæld, og karrieren under de lyseblå takker førte ham til England og Afrika og hjem til Danmark igen, hvor han fik ansvaret for, at Mærsks portefølje af over 600 containerskibe var optimeret til rederiets behov. Efter karrieren i Mærsk flyttede han til Singapore for at arbejde for Costamare, hvor han havde ansvaret for strategi og forretningsudvikling.

Niklas Holck, bestyrelsesformand i Nordic Eye

»For fremtiden vil jeg gerne være den, erhvervslivets top ringer til, når de løber ind i uløselige problemer.«


I dag fokuserer han på startup- og ventureinvesteringer samt virksomhedsrådgivning: »For fremtiden vil jeg gerne være den, erhvervslivets top ringer til, når de løber ind i uløselige problemer,« siger han.

Niklas Holcks første investering var ejendomsplatformen Brickvest, som tilbyder kapital og finansiering til ejendomsprojekter. Der er tale om risikable investeringer, som ikke er noget, »en gennemsnitlig bedstemor skal investere i«, som en af stifterne har udtrykt det over for Børsen. I dag er Brickvest-platformen vokset til at blive den største af sin art i verden med investeringer på over tre milliarder dollars fortæller Niklas Holck.

Nordic Eye Managements nye bestyrelsesformand bor fortsat i Singapore, hvor han delvis er opvokset, med sin kone og to drenge. De sidste par måneder har budt på fuldtidsarbejde med at løse problemerne i Nordic Eye. Niklas Holcks sparsomme fritid går bl.a. med Taekwondo-træning, basketball og mountainbiking – og så rejser rundt i Asien.