Her er landets mest magtfulde

Statsminister Helle Thorning-Schmidt har efter fire år i spidsen for Danmark nu for første gang indtaget pladsen som nummer et på listen over nationens mest magtfulde mænd og kvinder.

Helle Thorning-Schmidt og finansminister Bjarne Corydon topper listen over landets mest magtfulde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I de seneste år har finansminister Bjarne Corydon og den tidligere radikale leder Margrethe Vestager på skift toppet listen over de mest magtfulde beslutningstagere i Danmark.

Men nu har Berlingske Business Magasins nye Magtanalyse anno 2015 sendt landets statsminister Helle Thorning-Schmidt helt i top for første gang nogensinde.

Det er et panel på 60 personer fra politik, medier og erhvervsliv, der har bidraget med vurderingerne bag Berlingske Business Magasins Magtanalyse 2015 – ud fra definitionen: Magt er muligheden for indflydelse på det danske samfunds udvikling.

Toppen af listen er i vid udstrækning præget af politikere. Der skal spejdes langt efter repræsentanter fra det danske erhvervsliv. Nationalbankdirektør Lars Rohde får dog sneget sig ind på en femteplads, og som nummer ti blandt landets mest magtfulde finder vi chefen for landets største virksomhed, A.P. Møller - Mærsks topchef  Nils Smedegaard Andersen.

Lige i hælene på statsministeren befinder henholdsvis Bjarne Corydon og Margrethe Vestager sig, der tidligere begge har indtaget førstepladsen. Og ifølge Thomas Larsen, der er politisk kommentator på Berlingske, handler Helle Thorning-Schmidts placering i lige så høj grad om de to andre politikeres svækkede position på den danske scene.

Den tidligere så magtfulde økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager har nu forladt regeringen til fordel for en position som et af de mest magtfulde medlemmer i den nye EU-Kommission. Samtidig har den langvarige ballade om Dong-sagen og kritikken af Goldman Sachs’ kontroversielle aktiekøb slået skår af Bjarne Corydons position.

Men Helle Thorning-Schmidt er dog ikke kommet sovende til toppen, lyder det i Thomas Larsens analyse. Særligt siden nytårstalen er det med brug af massive annoncekampagner lykkedes at genopbygge statsministerens image. Hun er gradvist rykket op på listerne over landets foretrukne toppolitikere. Og når det handler om troværdighed og lederskab, har hun på markant vis forbedret sin position over for Lars Løkke Rasmussen. Internt i regeringen er der ikke længere tvivl om, at statsministeren er chefen, lyder det fra Thomas Larsen.