Her er landet der giver forbuds-Sverige baghjul på afgifter og regler

I en undersøgelse baseret på 28 EU-lande er Tjekkiet det mest liberale land, når det kommer til at indtage usunde fødevarer og cigaretter.

Foto: JOE RAEDLE

Kunne du godt tænke dig en lang fadøl til dine cigaretter? Og helst en billig en af slagsen med et par indendørs smøger?

Jamen så lad være med at tage til Finland.

For når spørgsmålet lyder, hvilke europæiske lande der er mest fri, når det kommer til, hvad vi må spise, drikke og ryge, og hvor høje skatter og afgifter, regulering og regulativer der er på disse, står det klart: Det er ikke Danmark. Til gengæld er Finland er den mest regulerende og afgiftsfyldte nation i EU, mens tjekkerne indtager en sidsteplads i regulering og kan ryge og drikke derudad. Danmark indtager tolvtepladsen.

Undersøgelsen, der er foretaget af European Policy Information Center med hjælp fra flere tænketanke, hedder The Nanny State Index og blev foretaget første og hidtil eneste gang sidste år. Rapporten måler friheden i, hvor mange afgifter man betaler af de helbredsskadelige produkter.

Desuden måler de på, om der er rygeforbud, om man må drikke offentligt, og om man må reklamere for de usunde varer. Blandt tingene, der tæller for frihed og få afgifter i Danmark, er vores forhold til alkohol og det faktum, at man må ryge på mange mindre værtshuse.Hos tjekkerne er det blandt andet det faktum, at barer og diskoteker ikke har lukketid, at man må ryge inde og ude, samt at både alkohol og rygning har meget lave afgifter, der placerer landet i toppen - eller om man vil - bunden.

Du kan se den fulde liste her.