Her er Donald Trumps første økonomiske skaktræk

Den nytiltrådte præsident vil ifølge flere økonomer bruge sine første 100 dage på at dreje på en række håndtag, der omfatter USAs skattesystem, handelspolitik og finanspolitik. Men det bliver måske en udskiftning af nationalbankens ledelse, der får størst betydning for danskernes penge.

Donald Trump taler ved et af de mange baller, der fulgte med indsættelsen i fredags. Foto: AFP Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USAs 45. præsident, Donald Trump, har ikke strøet om sig med konkrete planer for sin kommende politik – heller ikke da han officielt blev indsat i fredags. Da var løftet om investe­ringer i veje, broer og lufthavne det mest konkrete i talen set med økonomiske øjne.

Men når valgkampens udmeldinger sammenfattes, så tegner der sig alligevel et billede af en række kommende tiltag, der også får betydning for danske virksomheder, investorer og privatpersoner, vurderer flere økonomer. Den mest direkte effekt på finansmarkederne får det formentlig, hvis Donald Trump som antydet skifter ud i ledelsen af den amerikanske nationalbank, Fed, med Janet Yellen i spidsen.

Den nye finansminister, Steven Mnuchin, har allerede signaleret, at Donald Trump hurtigt vil udpege to nye medlemmer af Feds ledelse og muligvis også en ny såkaldt finansiel regulerings-zar til overvågning af banksektoren. Økonomerne vil holde øje med, om et af de nye medlemmer er en potentiel formandskandidat og dermed et signal om, at Janet Yellen bliver erstattet som formand i februar 2018, når hendes periode udløber.

»Han vil sandsynligvis indsætte en person med ledelsesmæssig og teoretisk power, som skal erstatte Yellen. Så vil de finansielle markeder komme til at miste deres bedste ven i de seneste otte år. Hun har været tilbageholdende med at hæve renten og støttet aktiemarkederne, og afløseren vil måske have en anden linje,« siger økonomisk chefanalytiker i Jyske Bank Kim Fæster.

Kritik af Yellen

I alt kan Donald Trump i løbet af halvandet år udnævne seks nye medlemmer af Feds ledelse og dermed ændre hele magtbalancen. Donald Trump har været kritisk over for at fastholde den lave rente på trods af, at inflationen og jobsituationen nærmer sig en mere normal tilstand.

»Trump har kritiseret Yellen, fordi hun støtter Obamas politik for meget, og at Feds ledelse generelt er for politisk. Men omvendt er det ikke så smart, hvis han vælger en person, der hæver renten for meget og gør det vanskeligt at få væksten mere i gang og skabe job. Men han vil nok gerne have et billede, hvor man er mindre fokuseret på støtte til økonomien og mere på opstramning i forhold til Yellen. Når inflation og beskæftigelse er næsten på plads, så taler det for en rente måske i retning af tre procent,« siger Kim Fæster.

Stigende renter og dollarkurs

Den amerikanske rente er i øjeblikket under en procent. En rentestigning vil have to effekter: Dels vil både korte og lange renter stige, og især de lange renter vil smitte af på Europa og eksempelvis 30-årige danske realkreditlån, dels vil dollaren stige, hvilket vil hjælpe danske virksomheders konkurrenceevne over for USA.

USA er Danmarks tredje vigtigste handelspartner med eksport for omkring 100 mia. kroner årligt. Det får Nordeas cheføkonom, Helge Pedersen, til at frygte Donald Trumps protektionistiske kurs. Trump har sagt, at protektionisme vil give styrke og velstand til USAs økonomi, fordi han vil have amerikanerne til at foretrække hjemmeproducerede varer. Dermed er der lagt op til et radikalt brud med Barack Obamas økonomiske politik, som omfattede åbenhed i udenrigshandelen. Under Obama indgik USA handelsaftaler med bl.a. Sydkorea og Columbia, ligesom USA gik ind i samarbejdet med 11 stillehavslande, påpeger Helge Pedersen.

»Det er åbenlyst, at Donald Trumps udmeldinger i sin indsættelsestale ikke kan opfattes som godt nyt for en handelsorienteret nation som Danmark, hvor eksporten udgør mere end halvdelen af det samlede bruttonationalprodukt,« vurderer Helge Pedersen, som også tror, at forhandlingerne om en frihandelsaftale mellem USA og EU nu hænger i en tynd tråd.

Blandt de mest konkrete løfter fra den nye præsident er en skattereform samt massive investeringer i veje, broer og lufthavne. Med reformen vanker der massive skattelettelser til både forbrugere og virksomheder for mellem 3.100 og 6.000 mia. dollar over ti år, og på et enkelt punkt hænger skatten sammen med de bebudede investeringer i infrastrukturen. Trump planlægger nemlig delvis at finansiere de nye veje og lufthavne med skattetilskud til private investorer. Det skulle ifølge Trumps økonomer udløse investeringer på 1.000 mia. dollar over de kommende ti år.

»Vi tvivler på effekten på økonomien, fordi private investeringer vil tage relativt lang tid at blive implementeret. Så det vigtige punkt er, om der kommer statslige midler til investeringerne, da de virker betydeligt hurtigere. Hvis det bliver tilfældet, kan det løfte forventningerne til væksten og Feds renter,« mener Kim Fæster.

I gang med det samme

Senioanalytiker Mikael Olai Milhøj i Danske Bank håber, at der kommer mere klarhed om Donald Trumps økonomiske politik allerede i denne uge.

»Da Donald Trumps økonomiske plan er meget ambitiøs, så regner vi med, han går i gang med det samme. Det kan blive vigtigt for markedsudviklingen på den korte bane, da noget af den positive udvikling siden hans valgsejr skyldes forventningerne om en mere vækstvenlig politik. Det er stadig vores vurdering, at Donald Trump vil få noget af sin økonomiske politik igennem men ikke alt. Da amerikansk økonomi ikke længere befinder sig i en krise men snarere i en normal konjunktursituation, så er det nok heller ikke det rigtige tidspunkt at føre en mere ekspansiv finans­politik på,« skriver Mikael Olai Milhøj i en analyse.