Her er den eksklusive klub af elite-økonomier

Danmark er et blandt kun ni lande, som kan bryste sig af den højeste kreditvurdering, AAA, hos både Moody's og Standard & Poor's, som onsdag nedgraderede Grækenland til verdens tredje-dårligste kreditkarakter.

Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Finanskrisen har gjort et væsentligt indhug i klubben af lande, som er har kreditvurderingen AAA - den fineste fine karakter, som betyder, at investering i landenes statsobligationer er så godt som uden risiko.

Hvem der tilhører dette selskab er der ikke fuld enighed om blandt de to toneangivende kreditvurderingsinstitutter, Moody's og Standard & Poor's (S&P), men ni lande er de enige om at sætte i den ypperste kategori.

De ni lande er at betragte som 'sikker havn' for investorerne, og når det koger og syder på de internationale finansmarkeder, er det ofte her investorerne søger hen.

De ni lande, som er triple A-ratet af både Moody's og S&P, er:

Australien, Canada, Danmark, Tyskland, Sverige, Norge, Singapore, Schweiz, Luxembourg.

Derudover er en række lande, som har fået det fineste stempel af enten det ene eller det andet bureau. Mens S&P, der historisk er kendt for den skrappeste linje, har 12 lande på sin liste, er der 14 lande på Moody's.

Udover fællespuljen på ni, sætter S&P tre a'er på Storbritannien, Liechtenstein og Hong Kong, mens Moody's tilføjer Finland, Holland, New Zealand, Østrig og USA.

Mens disse lande tilhører den absolutte økonomisk elite, blev Grækenland sendt ned i den absolutte bund af S&P ondag med en nedgradering fra B- til CCC+.

Faktisk er kun to lande dårligere ratet, nemlig Ukraine, der ligger helt i bund med ratingen CC og Venezuela med CCC.

Obligationer fra disse tre lande - og en række andre i øvrigt - er ratet så lavt, at de betegnes som junk - investeirnger af spekulativ karakter og med stor risko for at miste sit indskud.