Her er de rige amerikaneres julegave-hit

Diamanter er ikke bare diamanter. Det er også en investering. I år er de farvede hotte, og priserne har taget et markant hop.

Hvad skal manden lægge under juletræet i år, hvis han vil være med på årets mode? Kvindens bedste ven er efter sigende diamanter, men i år skal de være farvede. Hvis pengepungen svulmer, kunne han overveje at opgradere fra en ring til en model som denne. Foto: Emmanuel Dunand/AFP Fold sammen
Læs mere

Julen er en god tid til at lære noget nyt om verdens sande økonomiske tilstand. Tag nu f.eks. diamanter, som her ved juletid købes af ægtemænd, unge mænd der gerne vil være ægtemand, mænd med dårlig samvittighed, mænd med god samvittighed. Og så alle de andre, der bare vil give en gave, der holder længe – som diamanter jo som bekendt gør.

The New York Times havde i deres lørdagsudgave en af den slags artikler, som man bliver klog af at læse. Avisens diamant-medarbejder Paul Sullivan havde skrevet en rigtig god reportage, der samtidig var en af den slags brugsanvisninger, man kan have nytte af, hvis man nu lige stod og skulle købe en diamant til hustruen.

Da jeg gerne her i julen deler ud af min nye viden om diamanter, så kan jeg sige, at i år er de farvede diamanter højeste mode. Måske også gode som et investeringsobjekt. Men jeg kan forstå, at de ikke altid har været så stabile som de gammeldags hvide diamanter, selv om de sidste skulle være faldet en del på markedet på det seneste.

Men som den gode Sullivan citerer en glad diamanthandler for, så er tingene ikke så simple, som de ser ud. De kulørte diamanter er ganske vist steget helt kolossalt og overstiger langt værdien af de kedelige hvide glasklare (undskyld udtrykket) diamanter.

Men de er også steget så meget i pris, at de kan falde meget hurtigt. Og markedet er begrænset. Kort sagt – hvis den øvre del af middelklassen i Kina og i resten af Asien lige pludselig får alvorlige lommesmerter, så ryger prisen på de kulørte diamanter ned. For ikke at tale om oliesheikerne i Mellemøsten, hvor olieprisen jo er mere end halveret fra de glade dage for kort tid siden.

De hvide er derimod lidt mere stabile, fordi langt flere har råd til dem. Sådan forstår man det på The New York Times. Så køb en hvid diamant i julen. Ikke en af de farvede, selv om de givetvis er flottere.

Den britiske TV-station BBC har kigget ind i andre riges juleværksteder for at se, hvad de giver deres kære familiemedlemmer. Og det er ofte meget personlige gaver. En tog sin mor med til Napa Valley, hvor en ellers totalt lukket kendt vingård blev rammen om en omfattende vin- og madsmagning mor og søn imellem. Prisen er hemmelig, men den var betydelig, da en del af vinen var fra samme årgang som moderen.

En anden rigmand havde inviteret sin hustru til Paris, hvor der ud over udsøgt mad og vin var besøg hos en af de kendte parfume­producenter, hvor hun fik designet sin egen parfume. Og midt imellem al denne luksus med oplevelsesgaver er der faktisk også en del kataloger, der rummer mere almindelige ting inden for sport og fritid også til de mere velhavende. F.eks. et bordtennisbord af poleret egetræ ganske vist, men dog inden for en prisramme, som er opnåelig også for andre end de superrige.

Og så overraskelsen. Årets julegave, hvis man skal tro nogle af katalogerne – et vikinge­skib bygget i Roskilde af lokale håndværkere, som der står. 41.000 dollar er prisen sat til, og ifølge The Fiscal Times, som har gennemgået årets julegaveideer, har der været en vis interesse. For vikinger er populære mange steder i verden. Især i USA er der stor interesse for vikingetiden, fordi interessen for, hvor man kommer fra, er stor i et indvandringsland som USA. Og da rigtig mange kommer fra både Skandinavien og fra England og Irland, hvor vikingerne slog sig ned, er de blevet en del af folkloren.

Den amerikanske TV-station ABC offentliggjorde forleden, at hver eneste amerikaner i år vil bruge 700 dollar på gaver eller samlet set 465 mia. dollar. Det første tal lyder ikke af meget, men dækker selvfølgelig over store forskelle. Det sidste tal til gengæld af noget mere. Og hvis man som ABC News foretager en direkte udregning på, hvad det ville betyde for amerikanske arbejdspladser, hvis alle pengene blev brugt til at købe amerikanske produkter for, så ville det skabe 4,6 mio. arbejdspladser.

Og selv om arbejdsløshedstallene falder i USA, så er den anden sandhed også, at det er den registrerede arbejdsløshed, der går ned. Ikke den reelle. Så knap fem millioner job har udløst en forsigtig opfordring til »køb amerikansk produkter« i nogle byer.

Der er noget, der tyder på, at der vil blive brugt rigtig mange penge i år i USA på julegaver. Og måske er det også derfor, at diamanthandleren smiler så bredt i The New York Times.