Her er de brancher, som vil få flest klø ved et Brexit

Den danske eksport af maskiner, byggematerialer og andre produkter til virksomhedernes investeringer vil umiddelbart blive hårdest ramt af et Brexit. Først på længere sigt vil vores eksport af medicin og fødevarer mærke et nej.

Foto: JUSTIN TALLIS

Det er en samlet dansk eksport til Storbritannien på 70 mia. kr. og 50.000 arbejdspladser, der kan blive rystet i sin grundvold, hvis det bliver til et Brexit på torsdag. Fredag morgen vil det umiddelbart se sværest ud for vores 9,3 mia. kr. store eksport af maskiner og transportmidler.

Den vil umiddelbart blive ramt af i tilfælde af et Brexit. Det skyldes, at de britiske virksomheder ved et nej, vil slå helt bak, hvad investeringerne angår. Et nej vil skabe usikkerhed om, hvad der så kommer til at ske. Og det kan virksomhederne ikke lide, når de skal investere.

Derfor vil det være de danske virksomheder, der eksporterer maskiner og andre produkter til virksomhedernes investeringer, som vil vågne op til det største chok fredag ved et Brexit.

Danmark har ligeledes en meget stor eksport af fødevarer og en solid eksport af medicin til briterne. Den vil også blive ramt, men sandsynligvis først på lidt længere sigt. Sådan lyder vurderingen fra cheføkonom i Danske Bank Las Olsen.

Han understreger, at ved et nej vil al dansk eksport kunne blive ramt.

»Vi har en stor eksport af vindmøller og maskiner og andre produkter til investeringer. Den eksport kan umiddelbart blive ramt. Vi har ligeledes en væsentlig eksport af fødevarer og medicinalprodukter. Den er meget følsom over for regler og standarder. Det kan være den del af eksporten, som umiddelbart ikke vil mærke det så meget. Der vil stadig være brug for fødevarer og medicin uanset, hvordan det går. Den eksport bliver ikke ramt på kort sigt, men den kan blive det på længere sigt,« siger Las Olsen.

Forsmag på usikkerheden

Den samlede danske eksport af varer til Storbritannien var på 39,2 mia. kr. sidste år. Oven i det kommer en eksport af tjeneste­ydelser og service på omkring 30 mia. kr. Den kan naturligt nok også få nogle slag over fingrene ved et britisk nej.

Las Olsen mener, at et Brexit vil skære 0,5 procentpoint af den økonomiske vækst herhjemme til næste år. Den vil derved komme ned på omkring én pct. Det vil betyde, at vi ikke vil få noget yderligere opsving og de senere års fremgang i beskæftigelsen vil bremse op.

Det skyldes, at ikke kun vores eksport til briterne vil blive påvirket af et nej. Et større problem vil være, at et »leave« vil give en økonomisk afmatning i hele Europa, og det vil gøre ondt på den samlede danske eksport.

De to store organisationer Landbrug & Fødevarer og Dansk Industri har naturligt nok regnet en del på situationen, hvis briterne vil ud af EU. Chefkonsulent i DI Allan Sørensen påpeger, at mange danske virksomheder i længere tid har fået en forsmag på den voldsomme usikkerhed, der vil følge i kølvandet på et britisk exit fra EU.

»Over det sidste års tid har det britiske marked lidt, fordi deres investeringer er gået i stå som følge af usikkerheden om udfaldet af afstemningen. Det er især de virksomheder, som eksporterer maskiner og byggematerialer, der mærker det. Og bliver det et Brexit, vil der komme en lang periode med usikkerhed om, hvordan relationerne til Storbritannien vil blive. Det vil stadig være et stort eksportmarked, men vi vil formentlig ikke kunne handle på samme vilkår som i dag, og usikkerheden vil igen påvirke investeringerne,« siger Allan Sørensen.

Afbødet lidt af effekterne

Cheføkonom i Landbrug & Fødevarer Frank Øland fremhæver, at de to største danske fødevareproducenter, Danish Crown og Arla, har etableret produktion i Storbritannien. På den måde har de afbødet lidt af effekterne ved et britisk nej til EU.

»For Danish Crown og Arla betyder det måske ikke så meget, hvor de producerer. Men man må hæfte sig ved, at der så kan blive tale om at flytte produktion væk fra Danmark. Så der er danske arbejdspladser på spil,« siger han.

Også Frank Øland karakteriserer det som meget alvorligt, hvis EU må vinke farvel til briterne. Men det kan blive meget værre.

»Hvis det er starten på en EU-integration i bakgear, og der bliver sat spørgsmålstegn ved det indre marked, og der er flere, der begynder at falde fra, så er det meget mere alvorligt, end at vores eksport til Storbritannien får et hak i tuden,« siger Frank Øland.