Her er crowdfundingkampagnen der skal redde Grækenland

Brite har startet en crowdfundingkampagne, som skal hjælpe Grækenland med at betale sine lån tilbage, og donationerne kommer væltende.

Foto: CHRISTIAN HARTMANN. Mange unge europæere håber, at EU vil redde dem med en ny hjælpepakke. Nu prøver en crowdfundingkampagne at indsamle 1,6 milliarder euro til grækerne.
Læs mere
Fold sammen

Giv tre euro og få et postkort fra den græske leder. Giv seks euro, og få en salat med feta og oliven.

Crowdfunding kan bruges til mange ting, men nogle kreative sjæle tager prisen for en af de mest opfindsomme.

På siden IndieGoGo er en kampagne startet med formålet at få 1,6 milliarder euro i hus til kriseramte grækere. En 29-årig brite, der ifølge ham selv er ansat i en skobutik, står bag. Og onsdag formiddag har kampagnen skrabet cirka 580.000 euro eller godt 4,3 millioner danske kroner sammen til den græske sag.

»Det her handler ikke kun om Grækenland, men om det græske folk, arbejderklasserne og at hjælpe andre almindelige mennesker i verden. Hvis regeringer, virksomheder eller banker ikke vil hjælpe, hvad kan vi gøre, andet end at gå sammen,« skriver den unge brite på crownfundingsiden.

Det mindste, man kan donere er tre euro, og det er der tirsdag 6284 borgere, der har gjort. Men til gengæld lover manden bag kampagnen, at alle der giver minstebeløbet, får et postkort fra Grækenlands premierminister Alexis Tsipras. Der er vin, ouzo, græsk salat og gavekurve til de lidt større donationer.

En enkelt håbefuld sjæl har doneret hele 5.000 euro, og til gengæld for den donation får man en ferie for to til Athen. Men så skal man også være EU-borger.

I alt har 35.494 forpligtet sig til at betale til en græsk hjælpepakke. Efter en dag havde kampagnen rejst godt 80.000 euro, men efter stor opmærksomhed om siden har indsamlingen tager fart de seneste dage. Tirsdag formiddag kunne en hurtig udregning vise, at de gavmilde sjæle havde betalt cirka 123 kroner per person.

Hvis donationen skal lykkes, skal der mere end én milliard euro mere ind, og det svarer til, at hver eneste EU-borger skal give tre euro hver i gennemsnit.