Hent chefen, hent chefen - det er en katastrofe

Morsings Mening: Hvis Ringsted-drengene har ramt plet, er der en vis risiko for hjertestop

DET ER I DISSE DAGE 14 ÅR SIDEN, den sidst gav lyd fra sig. Egentlig havde vi glemt den, om end det på et lille kontor kan være svært at overse en maskine, der fylder en hel meter den ene vej og en halv meter den anden vej.

Det var hovedkontoret i USA, der bestemte, at den skulle stå på netop vores kontor. Den skulle bruges i nødstilfælde. Derfor skulle den selvsagt altid være tændt. Altid.

Selv nattevagten tjekkede, om den var tændt, så vigtigt måtte det jo være, ligesom der en gang årligt kom en uanmeldt mand med skruetrækker for at efterse den.

Men hvad er egentlig et nødstilfælde?

Jovist, vore manual-ivrige venner havde udgivet et mindre værk om, hvornår et nødstilfælde var et nødstilfælde, men der var ikke meget af det, vi kunne bruge. Der er sjældent jordskælv, krig, militærkup, medarbejderbortførsler eller naturkatastrofelignende udbrud i Danmark, så med andre ord: Den fik bare lov at stå i sin sølle, grå plastik, og til jul gav vi den altid en åndssvag, lille nissehue på.DET ER EN TELEX-MASKINE, JEG TALER OM. Ikke telefax, men telex, for der kan jo være yngre læsere, der ikke har hørt om sådan en tingest før.

Og pludselig en dag gik den i gang. Jeg skal hilse at sige, at det fik os op ad stolene den formiddag, for man var ikke i tvivl om at nu skete der vitterlig noget dramatisk.

En infernalsk skrivemaskineklapren - blot meget mere metallisk og højt - fyldte rummet sammen med en aura af, at vi nu var vidner til en verdensbegivenhed. Noget var sket. Vi var parate til at gribe ind, til at følge ordrer, og mens kollegaen løb af sted for at hente vor administrerende direktør, holdt jeg øje med beskeden, der tikkede ind.

Det var en smart maskine. Uden at gå i tekniske detaljer, så kan jeg fortælle, at en telex ligner en overdimensioneret skrivemaskine - i begge ender. For man kan sidde i New York - eller hvorsomhelst på kloden, hvor der var en teleforbindelse - og skrive på sin telex, og på modtagertelexen i København kan man læse med lige så hurtigt, den anden kan skrive.

Man kan - eller kunne, for jeg ved ikke, om de findes mere - naturligvis svare retur online.

Den kunne også sende til flere telex-modtagere på én gang, så ,alt i alt, en rigtigt smart maskine.BEGIVENHEDEN RINDER MIG I HU, fordi et lidt for kreativt marketingfirma i Ringsted i sidste uge fik en bøde på 400.000 kr. Selskabet havde afsendt omkring 10.000 telefaxer til en kundebase, der var erhvervet fra TDC.

Den slags uopfordrede henvendelser er ikke lovlige, og derfor fik selskabet et ordentligt økonomisk rap over faxen.

Personligt ærgrer jeg mig over ikke at være blandt fax-modtagerne fra Ringsted-firmaet, for jeg har ganske enkelt ikke modtaget en fax i to år. Fax er slut.

Jeg ved godt, at den findes, faxen, og der er helt sikkert en del virksomheder, der stadig bruger den telebaserede fotokopieringsmaskine som en trofast følgesvend.

Sidst jeg fik en fax, var på et hotel i USA, hvor den danske afdeling havde sendt mig 100 sider ligegyldig fax. Hotellet ville have en dollar for at modtage hver eneste side, så da jeg havde skimmet de første sider, sagde jeg til hotellet, at jeg ikke ville have materialet. 900 kroner - kursen var højere da - er også en slags penge, så derfor ville jeg ikke have faxen, og de var velkommen til at sælge de 100 sider til anden side, hvis de kunne finde en køber.

I stedet tændte jeg den bærbare PC på værelset, koblede den på lokalnettet i Houston og læste faxen online på skærmen. Det kostede under en krone.JEG SKYLDER AT fortælle hvad der tikkede ind på min sidste telex. For det var det nemlig, den sidste af slagsen.

Den vigtige besked fra hovedkontoret var en instruks om, at dette var den sidste telex. Nu skulle vi lukke og slukke for strømmen og forbindelsen. Fra og med skrivende stund skulle vi derimod altid have en åben telefax med et isoleret, hemmeligt telefonnummer, der skulle bruges til kommunikation i nødstilfælde.

Nu tror jeg, det er på tide at ringe til mit gamle firma og høre, om faxen er der endnu, og om Ringsted-drengene har ramt plet, for hvis de har, så er der en vis risiko for, at der sidder en sekretær med hjertestop.